Valitse puolesi!

Nykyään maailma on vähän sellainen joko/tai-maailma. Olet joko onnellinen tai onneton, uskovainen tai et ole yms. loputtomiin. 

Tämä koskee varsinkin politiikkaa ja yhteiskunnallisia asioita ylipäätään. Sinun täytyy tunnustaa jotain väriä tai olet vastapuolta. Olet joko oikeassa tai väärässä sen perusteella, ketä nyt satut äänestämään. Mitään harmaan värejä ei ole.

Ei edes kuunnella, mitä toisella on sanottavaa, hän on lähtökohtaisesti väärässä, koska toinen ei ajattele  tai usko niin kuin sinä itse ajattelet tai uskot.

Tämä mustavalkoisuus näkyy loistavasti Gazan kriiisin osalta. Ei uskoisi, että tuo pieni hedelmätön maapläntti jakaa ihmiset ympäri maailmaa. Vastaavaa ilmiöitä ei Venäjän ja Ukrainan osalta syntynyt, koska Venäjän tukijat ovat länsimaissa vähissä.

En tiedä missä vaiheessa ihmiset ovat taantuneet sille tasolle, että näkevät yhden osapuolen yksiselitteisesti hyvänä ja toisen pahana. Surullista. Näinhän nämä riitapukaritkin näkevät itsensä vain hyvänä ja toisen pahana. En edes jaksa yksilöidä sen enempää, kun sitä on uutiset täynnä muutenkin.

Mutta miten olisi jos politiikassa ja elämässä ylipäätään ei oltaisi niin ehdottomia ja tultaisiin juttuun erilaisten ihmisten ja ennen kaikkea erilaisten ajatusten kanssa. Saattaisi elämä helpottua.

Myönnän, että olin itsekin ennen jyrkkä ja tuomitseva. Viimeiset vuodet terveys- ja talousongelmissa on opettanut näkemään toisin. Edes vähän ymmärtämään niitäkin, jotka eivät halua ymmärtää minua.

Nykyään halutaan aina tuomita, ei koskaan ymmärtää. Syyllinen täytyy olla selvillä, eihän sitä muuten pärjätä. Harvoin vain se syyllisen selvittäminen ja tuomitseminen on tuonut autuutta niin politiikassa kuin elämässäkään.

Kommentit

Suositut tekstit