torstai 27. elokuuta 2009

Miksi Jenna juo?Harva asia ylittää uutiskynnystä varmemmin kuin suomalaisten alkoholinkäyttöön liittyvät tutkimukset. Uusin THL:n juomistapatutkimus kertoo erityisesti naisten humalahakuisen juomisen lisääntyneen, joskin miesten ilmoitettiin juovan enemmän ja useammin.

Vastausta naisten lisääntyneeseen juomiseen haettiin lieventyneestä suhtautumisesta naisten juomiseen. Enää ei siis koko kylä kuiski, kun Jenna käy Alkossa tai hiprakassa terassilla.

Tasa-arvo on ulottunut dokaamiseenkin. Jos isäntä ryyppää, niin sitten emäntäkään ei halua olla selvinpäin korjaillen jälkien ja toimien rahoittajana puhumattakaan vaeltamisesta raitilla isäntää kotiin etsine. Ns. juoppoparískuntia näkee kohtuullisen usein ainakin täällä Tikkurilassa.

Ennenhän ajat olivat sellaisia, että vaikka isä oli dokannut vaikka kuinka, niin nainen ei lähtenyt, puhumattakaan ryyppäämisestä, vaan veti perheen eteenpäin kunnialla hammasta purren. Vanhoissa suomalaisissa elokuvissahan tämä asetelma heikko viinaan menevä mies-vahva nainen oli varsin yleinen.

Ajaisiko myös työelämän paine naisia juomaan? Nainen kantaa taloudellisesti vastuuta perheestä siinä missä mieskin, hoitaa useimmiten kotityötkin.  Ja alkoholillahan saa pikarentoutusta ilman raaistavia joogia ja bodypumppeja saippuaoopperan ääressä. Mies ja lapsetkin vaikuttavat jopa kestettäviltä jurrissa.

Jotta tämä naisten juominen olisi riittävän hämmentävä kysymys, niin juominen on lisääntynyt nimenomaan ikäluokassa 50-69 vuotiaat. Näillähän on harvemmin enää ns. elämänruuhkavuosista johtuvia paineita. Johtuisiko juominen sitten siitä, että tässä ikäluokassa alkaa olla eläkeläisiä jo jonkin verran. Ja yksinkertaisesti liikaa aikaa ja ikäviä kokemuksia. Sekä myös yksinäisyyttä.

Kokonaisuutena miehet ovat panemassa korkkia kiinni uuteen tahtiin nuoret miehet poislukien, mutta nuorissakin nuoret naiset ovat kirineet eroa. Senkin voimme todistaa omin silmin pissisten hoiperrellessa viikonloppuisin Leijona-pullo toisessa ja meikkipussi toisessa kädessä.

Vanhemmat rouvat sen sijaan kiskovat viinaa kotona samoin kuin miehetkin. Jos ajattelemme, niin perheen kannalta on rasittavampaa, että vanhemmat juovat kotona. Siihen ei oikeastaan koskaan totu, ennen kuin itse alkaa käyttämään alkoholia.  Jos alkaa. Huoli mummista voi olla kova, jos tietää tämän yksin tissuttelevan päivät pitkät.

Anteeksi, en päässyt nyt puusta pitkälle. Kaikki tutkimukset kuin luovat varsin erilaisen kuvan tilanteesta. Pääasia tuntuu olevan, että kaikki menee aina huonompaan suuntaan humalajuomisen suhteen. Ainakin jos kyse on naisista, nuorista ja vanhuksista. Me näihin ryhmiin kuulumattomat miehet taidamme olla jo menetettyjä tapauksia.

PS. Uusi Big Brother-kausi pyörähti käyntiin. Tiedän, että osa lukijoistani ei voi sietää ohjelmaa, mutta jotain silti.

Tällä kaudella tuntuu, että talossa ei taviksia taida olla melkein yhtään. Naiset tuntuvat olevan itäeurooppalaisia. Se Iranin kurdikaan ei tosi mies -puheillaan humalapäissään tainnut vaikutusta moneen tehdä. Eikö muslimien pitäisi olla absolutisteja?


Pakolliset kaksi homoakin löytyy sekä 60-vuotias rouva, joka tuntuu olevan ihan väärässä paikassa ja hoki itsekin olevansa muiden varamummi.  Hei, vähän ylpeyttä omasta iästä.

Ja minkälainen täytyy sellaisen ihmisen olla, joka ilmoittaa harrastuksekseen irtosuhteet? Huvittavin oli se tyttö, joka ilmoitti haluavansa vain julkkikseksi. Kysyisi siltä BB-Nikolta, kuinka ihanaa se julkisuus sitten on.

Saa nähdä miten homma kehittyy.

Joskus muuten tuntuu, että kansaltamme alkaa olla oma vastuu pahasti hukassa, kaikki on aina yhteiskunnan syytä. Sinänsä valitettava tapaus nämä valkokärpässientä syöneet, mutta tuskin Hesari on vastuussa siitä, mitä kukin syö, vaikka jutussa olisikin ollut virhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti