sunnuntai 9. elokuuta 2009

Toimiston luonnetyypit


Moni saattaa muistaa telkusta tulleen The Office -sarjan. Sehän oli vallan loistava kokoelma toimistoväen karikatyyrihahmoista. Itsellänikin on niin monta toimistotyövuotta takana, että tietynlaisen profiloinnin olen onnistunut tekemään.


Toimisto on oma maailmansa, jolla ei ole mitään tekemistä vaikkapa raksojen väen kanssa. Toimistossa kun joudutaan elämään huonossa lykyssä kylkimyyryssä. Toimistot ovat luotuja juoruamiseen ja kohtaamisiin sekä seläntakanapuhumiseen. Toimistotyöthän eivät häviä minnekään. Tekijät kylläkin.


Seuraavassa erittelen pomot ja tavalliset toimistorotat ettei tule turhia sekaannuksia. Ensiksi siis toimistorottien luonnekarikatyyrit:

Luova nero. Tämä ihminen on saanut tekijän maineen. Ei haittaa, vaikka maineteoista olisi jo vierähtänyt aikaa. Hän ei yksinkertaisesti voi tehdä mitään vääriin ja hänet löytää todennäköisemmin kaikista työryhmistä. Usein hänen ideansa valitaan siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on luova nero. Hän keskittyy yleensä kivoihin töihin ja antaa muiden hoitaa ikävämmät hommat.

Syrjäytetty ja hiljainen. Tämäkin ihmistyyppi on helposti tunnistettavissa. Hän ei nimittäin puhu mitään. Joko hänen ideansa on tupattu torpedoimaan tai hän ei yksinkertaisesti jaksa nähdä enää vaivaa. Hänellä saattaa olla yllättäviäkin tarinoita ja kiinnostuksen kohteita, jotka yleensä selviävät vain työpaikan pikkujouluissa.

Uusi ihminen. Tämä ihmistyyppi on aina arvoitus. Kukaan ei vielä osaa lokeroida uutta ihmistä. Uusi ihminen on hieman syrjässä, säästellen pelimerkkejään. On myös toinen uusi ihminen -tyyppi. Nimittäin ne, jotka ensi töikseen kertovat, miten edellisessä duunipaikassa tämä asia hoidettiin kovin paljon paremmin. Kestää noin vuosi ennen kuin uusi ihminen löytää paikkansa nokkimisjärjestyksessä. Tai siinä vaiheessa hän vaihtaa jälleen työpaikkaa.

Vanha ja katkera. Tähän tyyppiin on ollut pakko jokaisen törmätä. Hän odottaa yleensä muutaman vuoden päästä koittavia eläkepäiviä. Niin myös työnantaja. Hän on saattanut olla koko elämänsä samassa työpaikassa, joten hänen annetaan olla omissa oloissaan. Sopivasti työtehtäviä vähentäen. Vanhalle ja katkeralle on usein tehty oikeastikin vääryyttä. Hän voi olla joko täysin hiljainen, useimmiten kuitenkin päinvastoin.

Tavikset. Tämä tyyppi tulee kaikkien kanssa toimeen. Hänelle avaudutaan, mutta hänen avautumistaan harvemmin kuunnellaan. Tavis nauttii erityisesti työpaikan juhlista. Ne saattavat ollakin hänen suurin motivaationsa toimistossa.

Käytävähirmu. Tämä tyyppi valittaa usein kiireisyyttään. Kuitenkin hänellä on aina aikaa rupatteluun ja juoruamiseen käytävillä.

Sitten pomot:

Aurinkokuningas. Tämä pomo on niitä harvoja arvostettuja pomoja. Hän on arvovaltainen ja hänen suosiostaan kilpaillaan. Aurinkokuninkaiden määrä on vähentynyt radikaalisti teitittelyn loputtua. Joitakin eläkeikää kolkuttelevia vielä löytyy.

Mitä se täällä tekee? -pomo: Tämän pomon valintaperusteita ihmetellään laajasti. Useimmiten paljastuu, että pomolla on oikeita kavereita oikeilla paikoilla. Tämän pomon ei tarvitse olla edes alansa asiantuntija. Hänen alaisensa yleensä taitavat hänenkin työnsä paremmin, mutta heissä ei ole ns. muutosjohtaja-ainesta.

Aina kokouksessa -pomo: Tämä pomo kokee ikävänä henkilöstöjohtamisen. Niinpä hän pyrkii täyttämään kalenterinsa kokouksilla ja koulutuksilla. Pahinta myrkkyä hänelle on konfliktien selvittely. Hän tilaakin paikalle työterveyshuollon ja katoaa itse paikalta.

Jermu-pomo: Hän muistelee vanhoja hyviä aikoja. Silloin kun työtahti ei ollut kova ja insinöörilläkin oli oma sihteeri. Hän ei pidä muutoksista, mutta tyytyy silti niihin, koska ei kuitenkaan uskalla sanoa vastaan.

Vänrikki Koskelat: Kaatuneet matkan varrella.

Vastuun ulkoistaja -pomo: Tämä pomo syyttää mielellään alaisiaan tehottomuudesta ja virheistä. Hän "johtaa", muut ottakoot syyt. Tätä pomotyyppiä ovat lähellä myös piipahtelijat. Nämä pomot viihtyvät yleensä vähän aikaa, saavat cv:een lisää matskua. Aloittavat yleensä muutoksia, mutta poistuvat, sitten kun varsinainen työnteko alkaisi.


Vielä lupaan teille jossain vaiheessa virkamies- ja johtamiskielen helmiä... pysykää kuulolla...

PS. Suomen täytyy olla ystävällisten hölmöjen maa. Viipurin kirjaston korjausurakkaa on rahoitettu varmaan jo 90-luvun alusta, mutta katto senkun vuotaa ja työkalutkin varastetaan työmaalta. Kalliiksi tulee Alvar Aalto.

Sitten yksi valitus blogimaailmasta. Varsinkin Ylen blogeissa tuntuu olevan blogeja, jotka eivät ole blogeja. Innostuin kun näin tämän Markus Kajon blogin, mutta sehän mainostaa vain radio-ohjelmaa. Eipä ole tangokuningas Amadeuskaan bloggaillut, vaikka näin luvataan hänen blogissaan. Vaikka mies tuntuu olevan ilmeisen vauhdikas.

Tässä yksi 90-luvun junttidiskohelmi, kun olen löytänyt junttidiskon uudelleen: Nylon beat Satasen laina ja sama Jope Ruonansuun elämää nähneen Arskan versiona. Euroaikana tuo satanen ei taida olla edes viittätoista euroa. Ei sillä montaa siideriä saisi.

Nyt on ilmestynyt jälleen pääkaupunkiseudun luetuin kirjanen. YTV:n joukkoliikenneopas. Teemana ovat söpösti lapset, mutta miksi ihmeessä Vantaan ja Keravan painoksen lapset luistelevat ilmiselvästi Rautatientorin luistinradalla. On sitä jäätä Vantaalla ja Keravallakin. Hesan version kannessa on ilmiselvästi tuleva kympin tyttö koulukirja kädessään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti