Kiusalliset sairaudet: Psoriasis


Sen lisäksi, että nukkumiseni on mitä on (heikkoa), minuun on iskenyt oikein olan takaa psoriasis. Jos joku ei tiedä, minkälainen sairaus psoriasis on, niin se on ihosairaus, jossa iho kuivuu ainakin minulla läikykkään punaiseksi koppuraksi. Välillä iho menee jopa verille hankalissa paikoissa, kuten kyynärpäissä.



Lonkeronsa psoriasis on ulottanut minulla jopa päänahkaan. Olen onnellisempaakin onnellisempi, etten kärsi kaljuudesta. Pääni olisi vähemmän kaunista katseltavaa. Pahimmillaan psoriasis riehuu kuitenkin jalkapohjissa, jotka tällä hetkellä ovat jo arkoja astella.



Jalkapohjissa psoriasis pysyikin kauan, kunnes viime keväänä helvetti repesi tämän taudin suhteen. Vasta viime syksynä menin lääkärille, joka totesi kahdessa sekunnissa kyseessä olevan psoriasiksen. Oireita oli ollut jo kyllä muutaman vuoden. Diagnoosia ennen sain kuunnella vereslihalla olevien kyynärpäideni johtuvan kännissä asfaltilla rypemisestä, kun ihmiset yrittivät olla huumorintajuisia. Ja enpä tiennyt itsekään, mistä oli kyse.



Hetkeksi lääkärin määräävät lääkkeet auttoivatkin, mutta eivät edes kuuria loppuun, joka tarkoittaa suomeksi sitkeää itsensä rasvaamista. Eli mitään kivaa pilleriä popsittavaksi ei ole keksitty tähän sairauteen.



Nyt olen taas menossa valittamaan psoriasista lääkärille. Vähän on vaan sellainen olo, että en usko, auttavatko mitkään lääkkeet. Vedinhän edellisenkin kuurin tunnollisesti ja iho on nyt pahemmassa kunnossa koskaan. Kauhulla odotan, koska psoriasis leviää vielä kasvoihin. Sitten voin sulkeutua neljän seinään sisään loppuiäkseni.



En tiedä, mistä tämän kiusallisen vaivan sain osakseni. Ilmeisesti perimällä on jotain osuutta asiaan. Ihmettelen vain, miksi sairaus puhkesi vasta päälle kolmikymppisenä. Olen taatusti jatkuvasti stressaantunut (aiheesta ja aiheetta), mikä ei sairautta ainakaan paranna. Tupakkaakin menee, mutta sen nyt sanotaan pahentavan kaikkia sairauksia, mikä ei tietysti välttämättä ole kaukana totuudesta.



Auringon kuulemma pitäisi auttaa psoriasikseen, mutta minulla tuntuu vaivat olevan yhtä pahoja kesällä että talvella. Vähän on neuvoton olo, eikä jaksaisi kohta enää edes tämän vaivan kanssa kamppailla.

Kommentit

Suositut tekstit