Valtio vs. maakunnat


Olen käynyt armeijan, mutta siihen maanpuolustoimeni ovat jääneetkin. Siitäkin huolimatta minua on kiukuttanut tämä lähiviikkojen varuskuntien lakkauttamisrumba, joka kähmittiin kulisseissa kasaan. Ja yllätys, yllätys Dragsvikin varuskunta saa jäädä, siinä missä Kontiorannan varuskunta Pohjois-Karjalassa saa loppua jokusen muun kanssa.



Viime viikolla kävin tekemässä juttua Kontiorannassa. Itse varuskunnassa uutiseen suhtauduttiin rauhallisesti. Armeijassa kun ei ole totuttu tunteenpurkauksiin. Kontiolahden kunnassa oltiin kiukkuisempia. Jos ajattelee ympäröivän yhteiskunnan kannalta, ei ole järkeä lakkauttaa mitään valtion toimintoja työttömyyden riivaamasta Pohjois-Karjalasta tai muualtakaan työttömyyden riivaamilta reuna-alueilta.  Jossain vaiheessa valtionhallinnon toimintoja piti siirrettämän maakuntiin, mutta taisi se touhu loppua hallituksen vaihduttua.



Dragsvikin varuskunta sen sijaan sijaitsee Uudellamaalla, missä työpaikkoja piisaa. Mutta niin kauan kuin RKP on hallituksessa, kaikki ruotsinkielisyyteen viittaavakin saa pysyä rauhassa valtion säästötoimilta. Maakunnilla ei ilmeisesti vain ole yhtä hyviä lobbareita kuin RKP:llä.



Olen kaupunkilaispoika, mutta kun nyt olen viimeisen puolentoistavuoden aikana kiertänyt urakalla maakuntia, olen huolestunut maaseudun tulevaisuudesta. Jos sellaista on. No, Helsingin ulkopuolella on toki kasvukeskuskaupunkeja, mutta ei pikkukuntien tulevaisuus hyvältä näytä. Niitähän tuskin kohta onkaan, kun kuntia yhdistetään urakalla.



Mutta mitä itse armeijan tulevaisuuteen tulee, niin ihmettelen kyllä, että miten vähenevät varuskunnat ja asevelvollisuus pelaavat yhteen. On siinä maanpuolustusinto kaukana, kun matkustat joka viikonloppu noin 500 kilometriä varuskuntaasi. Enpä ihmettelisi, jos sivareitten määrä lisääntyy jopa perinteisesti armeijakeskeisemmällä maaseudulla.



Jotenkin myös epäilyttää ne suuret suunnitelmat tietokoneajan sotilaista, jotka kantaisivat mukanaan kämmentietokonetta taistelukentällä. Kyllä Suomen talvi moiset laitteet selättää. Ja kuten olemme nähneet Usan yrityksistä nujertaa vastarintaa esim. Afganistanissa, niin sotia ei voiteta tekniikalla, vaan taistelutahdolla.



Mutta mikä on miesten ja naisten halu puolustaa omia kotikontujaan, kun sieltä on valtio putsannut kaiken toimintansa.

Kommentit

Suositut tekstit