Miksi Suomi ei rakasta vanhuksiaan?

Varmaankin jo 30 vuotta Suomessa on pohdittu, miksi vanhustenhuolto ei tunnu toimivan. Ei Suomessa vamnhukset kaduilla asu, vaikka puutteita on. Vanhustenhuolto on ollut ikuisuusongelma, jota vaaleja ennen hehkutetaan, mutta vaalien jälkeen tilanne säilyy ennallaan.

Viime viikolla leimahti keskustelu käyntiin jälleen kerran vanhustenhuollon tilasta, kun yksityisen  Esperi Caren hoivakodissa paljastui vakavia puutteita. Muissakin yksityisissä hoivakodeissa on ollut ongelmia, sillä raha ratkaisee. Jostain ne voitot on saatava.

Seurasinkin tätä tilannetta aitiopaikalta, sillä tällä hetkellä työskentelen erään hoiva-alalla toimivan ammattiliiton toimittajana. Mielipiteet täällä ovat toki aina ja ikuisesti omiani. Mutta hoitajien kertomukset ovat karua kertomaa. Ei kukaan jaksa loputtomiin venyä, varsinkaan jos työnantaja ei veny ja arvosta työntekijöitään.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hoitajien riittävä määrä vanhainkodeissa turvataan, mikäli vaalien jälkeen ei syödda sanoja, niin kuin ennenkin on tehty. Jos näin tapahtuisi, että hoitajia on riittävästi, se oli valtava edistysaskel.

Jari Sarasvuo puhui moraalin rappeutumisesta, joka ulottuu siihenkin, ettei vanhuksista huolehdita. Itse kokisin kyllä, että heitä ei arvosteta. Ainakaan minun elinaikanani vanhuksia ei ole arvostettu. Pikemminkin heidät on koettu ajastaan tipahtaneina taakkoina, jotka eivät hallitse tietotekniikkaa ja vievät muutenkin nuorempien aikaa ja resursseja.

Suomessa ei ole aitoa vanhusten arvostamisen kulttuuria. Siinä ehkä se suurin syy, miksi vanhusten elämä on siinä jamassa missä on. Sotaveteraaneja arvostetaan paljonkin, mutta siinä se sitten on.

Monissa muissa kulttuureissa vanhukset ovat arvostettuja yhteisön jäseniä, joiden mielipidettä kysytään ja heitä kuunnellaan.

Nytkään käynnissä olevassa keskustelussa en muista lukeneeni yhtään ainutta vanhuksen haastattelua. Mitä hän haluaisi nyt, ennen kuin ei enää pysty tahtoaan ilmaisemaan. Eipä tullut minullekaan mieleen, vaikka olen aiheesta kirjoittanut. Siinä voin itsekin mennä itseeni. Meidän pitäisi kaikkien oppia arvostamaan enemmän vanhuksia.

Kommentit

  1. Kiinnostava aihe.
    Minusta on jännä miten hyviä ja mieleenpainuvia keskusteluita on tullut käytyä vanhusten kanssa. Vanhuksia ei minunkaan kokemuksen mukaan arvosteta samalla tapaa kuin muissa kulttuureissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit