Talvisodan muisto ei himmene

Talvisodan alusta on vierähtänyt jo 80 vuotta ja uskomatonta kyllä, rintamallakin sotineita on yhä elossa. Itsekin olen useita veteraaneja haastatellut elämässäni ja kyllähän heitä kuuntelee ihan erilaisella korvalla kuin monia muita ihmisiä.

Sodan kauhuja on mahdotonta täysin ymmärtää, ennen kuin sellaiseen joutuu itse mukaan. Itse olen aina ollut kiinnostunut sotahistoriasta ja sinänsä tiedän hyvin sotatapahtumat, vaikka kuten sanoin, sodan kauhuja ei voi tietää, kuin siellä olleet.

Talvisota on Suomen käymistä sodista se kunniakkain, edusti sitten minkälaista poliittista näkemystä tahansa. Siitä ei mihinkään pääse. Suomeen hyökättiin ja Suomi puolustautui varsin uljaasti. Jatkosota on sitten kiusallisempi sota ja varsinkin sen hyökkäysvaihe. Niinpä jatkosodan alku menee ohi huomaamatta toisin kuin talvisodan.

Vuosikymmenten jälkeenkin talvisota on yhä otsikoissa, joskaan ei enää yhtä paljon kuin Neuvostoliiton hajottua, jolloin Suomen sotia päästiin ensimmäistä kertaa käsittelemään vapaasti julkisuudessa.

Eriäviäkin näkemyksiä saa vapaasti esittää, kuten se, että oliko Suomen kansa yhtenä miehenä ja naisena rintamalla. No. Sen verran Stalinin vainoista oli Suomessa tietoa, että suurin osa vasemmistostakin totesi Suomen paremmaksi paikaksi. Pahin oikeistoterrorikin oli laantunut talvisotaan mennessä Suomessa.

Talvisota säilyy varmasti vielä vuosikymmeniä suomalaisten sydämissä, jos näin voi sodasta puhua. Suomen kansan yhtenäisyyskin on nykyisin mitä on. Ehkä joku sota jälleen voisi muuttaa pelin kulun, vaikka kukaan järkevä ihminen ei sotaa halua.

Kommentit

Suositut tekstit