Kirja-arvostelu: Timo Kiiski - Turha julkkis: Kalevin tuskainen taival takaisin julkkistaivaalle

Viihdelehtitaustaa omaavan toimittaja Timo Kiisken Turha julkkis-veijariromaanin ilmestymisestä on jo aikaa parisenkymmentä vuotta ja turhien julkkisten merkitys muuttunut. Nythän kukaan ei turhia julkkiksia tuntisi, kun ei edes ns. A-luokan julkkiksiakaan.

Ennenhän oli vaikka minkälaista silikooniblondia julkisuudessa. Nythän he ovat somessa ja tienaavat varmasti paremmin Onlyfansissa kuin julkkisrakastajiensa myynnillä lehtiin. 

Nythän kuka tahansa voi olla somessa julkkis noin periaatteessa, mutta ennen vanhaan täytyi päästä vähintään Seiskan tai Hymyn sivuille.  Mielellään myös iltapäivälehtien. 

Minulle tuo maailma on tuttu, kun olen itsekin ennen kirjoittanut juttuja viihdelehtiin. Onneksi sentään turha julkkis en ole, enkä minkään muunlainenkaan julkkis.  Kalevin epäonniseen elämäntilanteeseen pystyn kyllä samaistua.

Kirjan päähenkilö Kalevi Mela on täysin turha julkkis, joka ui lehtien palstoille naistensa siivellä, mutta menetti sitten höpölehtijulkisuudenkin vaimojen kyllästyttyä. Kun kaikki oli myyty, löysi Mela itsensä lähiöstä kaljaan menevänä työttömänä lapsensa hylänneenä miehenä.

Sitten onni potkaisee. Kustantamo haluaa tehdä Kalevista elämäkerran. Mahdollisimman törkeän tietenkin, koska kustantamojen pitää myydä kirjoja, vaikka kuinka halveksisi turhaa julkkista. 

Kirjan teosta alkaakin tapahtumaketju, josta ei puutu huonoa seksiä ja uskomattomia käänteitä että julkksia, jotka kaikki halveksuvat Kalevia, kuten hänen perheensäkin. Eikä Kalevi mikään miellyttävä mies olekaan.

Minusta Kiisken tyyli ei häviä yhtään esimerkiksi Arto Paasilinnalle. Olisi kiva tietää, mitä Melalle kuuluisi nykyään somen riepoteltavana. Kirja on yllättävän tarkka, mutta humoristinen kuvaus viihdelehtien julmasta, mutta myös hauskasta maailmasta.

Kommentit

Suositut tekstit