Mikä on miehisyyttä?


Tänään Subbarilta alkaa uusi Äijät-ohjelma. Se täytyy ihan mielenkiinnosta katsoa. Äijiä yrittävät muutkin tv-kanavat nyt kilvan tavoittaa oikein omilla kanavillaan. Miehisyydestä ja äijyydestä on kyllä tehty mahdollisimman yksioikoista, ikään kuin kaikki miehet olisivat samasta muotista.Eihän kukaan väitä kaikkia naisiakaan pinkistä tykkääviksi blondeiksi. Samoilla apajilla tv-kanavien kanssa ovat olleet miehille suunnatut lehdet, jotka ovat kuihtuneet yleensä yhtä nopeasti pois kuin ovat syntyneet.

Itse kuulun siihen laajaan suomalaismiesten joukkoon, jotka kamppailevat pehmomiehisyyden ja äijyyden välimaastossa. En ole mikään asfalttimies, mutta en "neitikään". Syön kokolihaa, mutta en katso lätkää.

Sanonta siitä, että miehenä olo nyky-yhteiskunnassa ei ole helppoa, pitää kyllä paikkaansa. Samaan aikaan kun täytyisi olla laumaansa puolustava alfa-uros, täytyisi olla herkkä tunteistaan kertoja. Yritä siinä sitten löytää paikkaansa odotusten maailmassa. Itsestäni löydän molemmat puolet, niin kuin varmaan muutkin miehet.

Sinänsä Suomessa macho-miehenä olo ei oikein taitaisi edes onnistua. Suomi on loppujen lopuksi ollut aina aika tasa-arvoinen yhteiskunta. Naiset joutuivat kylmässä pohjolassa pellolle töihin siinä missä miehetkin, eikä heitä eristetty palvonnan kohteiksi kartanoihin. Suomalainen nainen ei ole myöskään koskaan suostunut machoiltavaksi, vaan on tuntenut arvonsa. Ja se on hyvä asia.

En ole oikein pitänyt nyky-yhteiskunnan vimmasta tehdä kaikesta sukupuoletonta. Miehet ja naiset ovat erilaisia jo fysiologiansa puolesta. Miksi miesten ja naisten pitäisi olla samanlaisia? Minusta elämän suurimpia ihanuuksia on se, että miehet ja naiset ovat erilaisia myös luonteenpiirteiltään ja ajattelultaan. Elämähän olisi hirveän tylsää, jos sukupuolten täytyisi olla ihan samanlaisia.

Mutta mitä miehisyys sitten on? Pitäisikö miesten olla aina urheilusta ja autoista kiinnostuneita? Pidän itseäni ihan miehekkäänä, vaikka ko. asiat eivät minua kiinnostakaan ja vaikka en ole kaksimetrinen lihaskimppu. Minusta miehisyys ilmenee sanonnassa "miehen sanaan voi luottaa". Mies, joka pysyy sanojensa takana on mies. Ja mies joka uskaltaa pyytää anteeksi ja uskaltaa näyttää tunteensa, mutta ei ole ylitsekäveltävä nössykkä.

Tunteiden näyttämistä miehiltä muuteen yleensä vaaditaan, mutta kun ne näyttää varsinkin ihmissuhteissa, niin monesti tulee leimatuksi "akkamaiseksi". Näin ainakin omien kokemusteni mukaan on käynyt. Se on tätä ristiriitaisuuden maailmaa mitä mieheltä odotetaan. Yritä siinä sitten avautua.

Samoin sanotaan, että "käyttäydy kuin mies". Mitä ihmettä sekin tarkoittaa? Ilmeisesti sitä, että pidäpä kaikki sisälläsi, äläkä anna ilmeesi värähtää hädänkään hetkellä. Se onkin nähty mitä silloin tapahtuu. Kaikki tulee jossain vaiheessa ulos, siksipä kai tässä maassa riittääkin perheväkivaltaa ja muuta murhetta niin paljon.

Itse olen ylpeä siitä, että olen aina uskaltanut kulkea omaa polkuani. Minusta se jos mikä on miehisyyttä. Se on vähän niinkuin Aki Sirkesalon laulusta "miehen täytyy tehdä mitä miehen täytyy tehdä".

Tai mitä sillä tekee.



Kommentit