Pariisin Pikku-Varpunen
Jokunen viikko ensi-iltaan tuli Edith Piafista "Pariisin Pikku-Varpusesta" kertova elämäkertaelokuva. Mistähän Piafin lempinimi muuten tuli, kun pientä kokoansa lukuunottamatta hän oli kaikkea muuta kuin varpunen.
Jatkan siis sitkeästi ranskalaisuuden ruotimista.
On ihme, ettei Piafista ole tehty aiemmin ainakaan laadukasta elokuvaa, kun ajattelee Piafin elämäntarinaa. Ilotalossa kasvanut tyttö, joka revittiin katulaulajasta mitä suurimpaan kuuluisuuteen. Onkohan kynnys ollut liian suuri, kun Piaf on ranskalaisuuden kulmakiviä siinä missä Eiffel-tornikin?
Piafin ihailu ei ehkä ole tavanomaisinta 29-vuotiaalle miehelle, mutta Piafin laulua ei voi olla ihailematta, vaikka sanoista ei tuon taivaallista ymmärräkään. Sävelet kai ne maailman yhteinen kieli ovatkin. Harva laulaja pystyy lataamaan esitykseen samanlaista tunnetta, vaikka Piafin aikainen äänityskalusto ei aina oikeutta hänelle teekään. Olen vakavasti harkinnut, että kaltaiseni laiska elokuvissa kävijä saattaa raahautua elokuvateatteriin, jos elokuva on lainkaan katsomisen arvoinen.
Piafista tulee jotenkin mieleen Badding, vaikka yhtäläisyydet siihen loppuvatkin. Kumpaakin oli siunattu ainutlaatuisella äänellä. Molemmat tulkitsivat huonotkin laulut omanlaisikseen. Siinähän tulkitsijat punnitaankin. Kummankaan yksityiselämä ei sujunut myöskään kivuttomasti, vaikka se nyt tuntuu olevan suurilla laulajilla enemmän sääntö kuin poikkeus.
Miten Piafin kaltaisille laulajille olisi käyttöä nykypäivän musiikkiteollisuudessa on aivan eri asia. Oliko Piaf aikansa lapsi, joka kuvasti sota-ajan jälkeistä Ranskaa äärimmäisellä tunteella? Itse uskon, että vaikka musiikkiteollisuudesta aina syytetään kaupallistumisesta, niin lahjakkuuksille on tilaa vieläkin. Useinhan pienet levy-yhtiöt antavat ensiksi mahdollisuuden ja isot firmat nappaavat sitten kermat päältä. Jokaisella aikakaudella on omat tyylinsä ja valtamusiikkinsa. Legendat säilyvät sitten kauemmin.
Mitenköhän Chanson-laulu elää nykyisin? En edes tiedän Piafin lisäksi ketään muuta kyseisen tyylilajin laulajaa.
Kommentit
Lähetä kommentti