Teho-osaston ihana muuttumattomuus


Huomenna Teho-osasto palaa taas ruutuun tauolta. Tehistä voi verrata Bon Joviin tai Paavo Väyryseen. Nämä kolme asiaa eivät koskaan muutu, vaan toiminta ja tuotanto on aina tuttua ja taattua muuttuvassa maailmassa. Suosikkini näistä kolmesta on kuitenkin Tehis.

Tehis on mennyt jo niin kauan televisiossa, että sen mukana on ehtinyt kasvaa pojasta mieheksi. Alkuperäisestä näyttelijäkaartista ei ole enää juuri ketään jäljellä. Se ei haittaa, sillä uudet henkilöt korvaavat helposti vanhat, kun roolihahmojen luonteenpiirteet ja rooli muistuttavat kovasti edeltäjäänsä. Kuka muistaa enää George Clooneyn roolihahmon nimeä, tai kuka tietää Tohtori Kovacin näyttelijän oikeaa nimeä? Roolin tärkein tehtävähän on olla naiskatsojien silmänilona. Tehiksessä on myös aina oltava topakka osastonhoitaja, jonka ulkonäkö on myös mukiinmenevä. Ja hänhän seurustelee tietenkin sen komean lääkärin kanssa aina jatkuvassa on-off-suhteessa. Eipä sitä yhteisestä sauvakävelylenkistä nyt draamaa saisikaan.

Tehiksessä olen aina ihmetellyt, kuinka hyvä työilmapiiri päivystyksessä on. Ajatelkaa, jokainen on melkein seurustellut jokaisen kanssa, mutta toimeen tullaan silti vaikka entinen mielitietty kiehnää vieressä uuden ihastuksen kanssa. Tehiksen väellä täytyy myös olla rautaiset hermot. Vähintään pari kertaa kaudessa joku käy ammuskelemassa tai helikopteri tipahtaa taivaalta, mutta silti Tehiksen henkilökunta ei tarvitse jälkipuinteja, vaan jatkaa työtänsä stoalaisella tarmolla.

Päivystyksiä on totuttu pitämään ruuhkaisina paikkoina. Jos lääkärit eivät enää kuuntele potilaitaan, niin ainakin Tehiksen lekureilla siihen tuntuu olevan aikaa. Lähdetäänpä sitä potilaan kotiinkin tarvittaessa selvittelemään asioita. Eipä voida väittää, että ainakaan Tehiksessä julkinen terveydenhuolto tökkii.

Tehiksessä tykkään myös ns. Turmiolan Tommi-jaksoista. Katsojalle selvitetään kädestä pitäen Irakin sodan syitä tai Darfurin kriisiä. Pääsevätpähän näyttelijätkin vähäksi aikaa pois tunkkaisesta studiosta.

Tehiksessä myös kandit saavat opastusta vanhemmilta lääkäreiltä. Mikä siinä muuten on, että ne ovat Tehiksessä joko liian ylpeitä tai arkoja? Ja aina se lahjakkain niistä tekee pahimpia virheitä, mutta kasvaa Tehiksen tehokkaimmaksi lääkäriksi. Tohtori Carterhan oli onnettomasta onnettomin alussa, mutta muuttui sitten loppua kohden isälliseksi kasvattajaksi.

Hyvää draamaa Tehis on, kun se on jaksanut minuakin jo yli vuosikymmenen kiinnostaa. Taitaa televisio viimeistään aueta yhdeksältä.



Kommentit

Suositut tekstit