Ajattelijat lähellä


Salmen Vesa kertoi blogissaan käyneensä Ylen sivuilla tekemässä etiikkatestin, josta saa selville omia ajatuksiaan lähinnä olevan filosofin ja mielipidevaikuttajan. Minulle tulivat seuraavat herrat ja yksi rouva. Filosofeista: Matti Luoma, Martti Lindqvist ja Aristoteles. Mielipidevaikuttajista tulivat: Matti Mäkelä, Jukka Paarma ja Kata Kärkkäinen.

Totta puhuen, en edes tiedä keitä ovat Matti Luoma ja Martti Lindqvist. Otin Wikipediasta selvää. Matti Luoman ajattelu pohjaa buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen ja Martti Lindqvistin pohti kristinuskon kautta hyvän elämän, surun ja kuoleman kysymyksiä. Oma ajatteluni on siis sekoitus itämaiden uskontoa ja kristinuskoa.

Varmaan pitää paikkaansa. Ainakin löydän kummastakin yhtymäkohtia ajatuksiini. Itämainen ajattelu tosin on tullut elämääni vasta viime aikoina erään niistä kiinnostuneen henkilön kautta. Mutta jos joku tuntee ko. herrat paremmin, niin saa kommentoida mielellään. Aristoteleksestakin pidän, sillä mies oli kiinnostunut melkeinpä kaikesta mahdollisesta, niin kuin itsekin. Ja eikö Aristoteleksesta ole kaikki länsimainen ei kristillinen ajattelu melkein peräisin.

Mielipidevaikuttajienkin lista on ihan mielenkiintoinen. Kirjailija Matti Mäkelää olen aina arvostanut, hän kun perehtyy historiaan tunteella ja kirjoittanut aroistakin aiheista, kuten miehen suhteesta omaan isäänsä. Jukka Paarman työ sielunpaimenena on miellyttänyt myös. Hän ei ole pelännyt tuoda eettistä arvomaailma keskustelua rohkeasti julkisuuteen. Katan ajatuksista en juuri tiedä, mutta ilmeisesti meillä on sitten samanlaisia ajatuksia. Ainakin minua ärsyttää Katan lyttääminen, kirjoitti hän mitä tahansa. Onko kirjailijaksi olemassa vain yksi ainoa oikea tie, jota pitäisi kulkea. Jos Kata on poseerannut Playboyssa, niin moni kirjailija on taas rahapulassaan kirjoitellut pornolehtiin ainakin perimätiedon mukaan.

Filosofiasta sinänsä olin kiinnostunein joskus lukioikäisenä. Silloin hain merkitystä elämälle suurista ajattelijoista, mutta enpä löytänyt. Platonia yritin lukea, samoin kuin Kierkegaardia enimmäkseen. Ilmeisesti aloitin liian vaikeasta tai olen liian maanläheinen elämäntarkoituksen pohdintaan. Tai en siinä iässä ollut yksinkertaisesti valmis tai asiat liian mustavalkoisina. Sitten filosofia hautautui osaltani pitkäksi aikaa turhautuessani niin elämään kuin filosofiaan.

Nyt olen löytänyt elämän tarkoituksen ja muun filosofisen ajattelun uudestaan. Ja onnistunut muodostamaan entisen synkän ja yksipuolisen maailmankuvan lisäksi syvempääkin tarkoitusta elämälle ja olemassaololle ja etsin ainakin kovasti. Jopa unissanikin.


Mutta en tiedä, onko filosofia mitenkään in muuten tällä hetkellä. Ainakin julkkisfilosofit ovat kadonneet julkisuudesta, mikä nyt tietenkin voi olla hyväkin asia. Ainakin ihmiset kaipaavat syvempääkin tarkoitusta elämäänsä. Ja se antaa toivoa ihmiskunnalle.

PS. Vielä kolme työpäivää ennen lomaa. Tämän hetken lomasuunnitelmissa oli piipahtaa jossain vaiheessa Heinävedellä ja Orimattilassa. Lisäksi pohdinnassa on matka Ahvenanmaalle.


Kommentit

Suositut tekstit