Presidentiksi valitaan...


Ajatukset ovat viime aikoina harhailleet. Silloin on hyvä kirjoittaa politiikasta. Ja mikäs paremmin sopisi kuin presidentinvaalit. Pressaksi haluava porukka alkaa olla koossa.


Se, mikä minua on tässä vaiheessa ihmetyttänyt, on ykkösehdokas Sauli Niinistön vaisuus. No, Niinistön vaisuus on varmastikin täysin tietoista. Hän ei halua riskeerata kannatuslukujaan tässä vaiheessa, eikä lähde radikaaleihin irtiottoihin ja iskuihin. Pikemminkin toivoo, ettei hän itse niitä saa. Vaaleihin on tietysti aikaa ja samoin skandaaleihin, eiköhän siitä Niinistöstäkin jotain löydy, mikä päätyy otsikoihin ja saa taistelun todella liikkeelle. Hieman olisin odotellut Niinistöltä myös vaalivauvaa nuoren morsiamensa kanssa, mutta sitä ei sitten tullut.


Näistä vaaleista tulee, halusimme tai emme, yli vanhempien miesten taistelu. Yhtään todellisia mahdollisuuksia omaavaa naisehdokasta ei ole löytynyt. Tuskin myöskään löytyy. Eva Biaudet on jo persoonana sellainen, ettei hän mihinkään takavuosien Elisabet Rehn-yllätykseen kykene. Sari Essayah ei myöskään kuulu liberaalimman kansanosan suosikkeihin. Eikä saa välttämättä edes konservatiivisiempienkaan ääniä. Hän on yksinkertaisesti liian väritön.


Liberaalien ykkösehdokas taitaa olla näissä vaaleissa Pekka Haavisto. Kohuhan nousi siitä, kun vaaliasiantuntija Uimonen uskalsi sanoa Haaviston mahdollisuudet olevan olemattomat tämän homouden takia. Uimonenhan sanoi vain sen, mikä on totta. Suomi ei ole vielä valmis homopresidenttiin. Ei sen tosin pitänyt olla aikanaan naispresidenttiinkään, mutta Haavistolla on silti väärä puolue. Vihreät hajottavat kansan tuntoja enemmän kuin värittömämmät demarit.


Demareiden presidenttihaaveet kaatuvat tällä kertaa väärään ehdokkaaseen. Olisin hyvin yllättynyt, jos Paavo Lipponen nousisi presidentiksi. Todennäköisesti hänet äänestetään toiselle kierrokselle sen takia, että osa kansasta ei halua missään tapauksessa nähdä Timo Soinia toisella kierroksella. Protestiäänet Soini kuitenkin kerää tällä kertaa taatusti ja laittaa Lipposen tiukille. Soinilla tuskin itsellään edes on todellista hinkua presidentiksi, sillä toisen kun monet muut ehdokkaat, hänen poliittinen uransa on parhaimmassa vaiheessa muutenkin.


Jos demareiden presidenttihaaveet kaatuvat väärään ehdokkaaseen, samoin tulee käymään myös kepulaisille. Vaikka Paavo Väyrynen on ehdottomasti viihdyttävin ehdokas. ei hän tule toiselle kierrokselle kipuamaan. Varsinkaan kun edes oma puolue ei häntä todellisuudessa täysin tue.

Kommentit

Suositut tekstit