Päivän musiikkiajatus: Bohemian Rhapsody



Tämänkertainen päivän musiikkiajatukseni onkin varsinainen megaklassikko. Tämä biisi teki Queenista superbändin. Tuosta asemasta sitä ei täysin koskaan onnistuttu suistamaankaan, vaikka 80-lukuun mahtui vaisuja vuosia. Freddie Mercuryn kuolema 1991 sinetöi bändin klassikkobändin asema. Kuolema onkin niitä harvoja keinoja rockissa, millä ikimuistoisen musiikin saa ikuiseksi.


Vähänkin vanhemmat rock-fanit muistanevat myös Mercuryn muistokonsertin, jonka esiintyjäkaarti oli suoraan rockin Kuka kukin on -kirjasta.


Intialaisperäinen Farrokh Bulsara alias Freddie Mercury taitaa olla maailman ainoa todellinen aasialaissyntyinen rockin supertähti. Luin viime kuussa erään monista Queen-elämäkerroista. Siinä kerrottiin, ettei Freddie taustastaan kovin ylpeä ollut, pikemminkin peitteli sitä. Vanhat kaverit jäivät. Mutta ehkä Freddie päätti tehdä niin, mitä monet muutkin integroitumishaluiset maahanmuuttajat. Muuttua uuden isänmaansa ihmisten kaltaiseksi.


Freddie ei myöskään koskaan kertonut vanhemmilleen makaavansa myös miesten kanssa ikäänkuin he eivät tosin tuota asiaa olisi lukeneet lehdistä. Pitkäaikaisen miesystävänsä hän kertoi vanhemmilleen olevan talonsa puutarhuri. Petikavereita Freddiellä riittikin. Sekä miehiä että naisia. Freddie eli täysillä rock-elämää, mutta ei oikeastaan koskaan paljastanut todellista itseään kenellekään. Se yleensä tekee tähdistä ja muista ihmisistä mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia.


Vaikka Queenin muut jäsenet ovat jatkaneet bändin tarinaa Freddien kuoleman jälkeenkin, niin kyllä se vain niin on, että ei ole Queenia ilman Freddietä. Yrityksissä on ollut jopa rahastuksen makua. Järkyttävin rahastus oli aikoinaan julkaistu tanssipoptähtien versioimat Queen-biisit. Vieläkin puistattaa ne.


Mercury olisi tänäkin päivänä poikkeuksellisen rohkea ja hyvä esiintyjä, jonka ääni vieläpä erottuu heti ensimmäisestä sanasta rockin massasta.


Tämän päivän rockia kuunnellessa tulee ikävä Freddietä ja Queenin kukoistuksen aikoja.

Kommentit