Valhe ei pala tulessakaan


Valheessa ja itsepetoksessa on aina parempi elää kuin totuudessa, vaikka muuta väitetäänkin. Totuus kun on usein kylmä ja kipeä. Viime aikojen uutisia lukiessa on tullut mieleen monta kertaa, että itsepetoksella maailma pyörii.


Yhtä varmasti kuin joulu tulee, niin yhtä varmasti joulukuun kynnyksellä ilmestyvät myös kohuvideot sikatiloilta. Sikatilalliset väittävät, ettei heidän tiloillaan sioilla ongelmia ole, vaikka kasvannaiset roikkuvat sikojen mahasta. Aktivistit puolestaan hakevat yhtä varmasti sairaiden sikojen aitauksen kuviaan varten.


Olisi hölmöä ja itsepetosta väittää, että sika voisi voida hyvin teollisessa sikalassa. Ei se sika voi siellä yhtään sen paremmin kuin ihminen vankilassa. Teollinen eläintenkasvatus itsessään on julmaa. Sille ei voi mitään. Jos sian elämänkaari loppuu puolivuotiaana teurastukseen, ei sen voi sanoa eläneen hyvän elämän.


Itsepetosta on sekin, että liha muuten kauppojen hyllyille ilmaantuisi kuin teollisen kasvatuksen kautta. Eivät ihmiset kuitenkaan maksaisi maltaita luomulihasta. Eikä kaikilla toki ole edes siihen varaakaan. Itsepetosta olisi myös kuvitella, että kaikista ihmisistä tulisi kasvissyöjiä. Ei tule onnistumaan.


Karppausbuumit myöskin tuskin vähentävät lihankulutusta ja itse asiassa "lihan iloihin" on lähteneet mukaan myös kiinalaiset. Ja jos Kiinan väkiluvulle kasvatetaan karjaa, on jo maapalloparka kovilla. Eipä taida laidunmaat riittää.


Muita itsepetokseksi osoittautuneita asioita:

Euro yhdistää Euroopan

Pahoinpitelystä joudut käräjille (et jääkiekko-ottelussa tapellessasi)

Suvaitsevaisuus ei selitä, miksi ulkomaalaisten tekemät raiskaukset korostuvat raiskaustilastoissa

Suomalaiset iloitsevat omiensa voitosta (ei ainakaan Robert Heleniuksen)

Kommentit

Suositut tekstit