Katsottua: Rikkaat ja rahattomat: Taloudellisesti jakautunut kansa kohtaa toistensa todellisuuden

Kuva:Nelonenmedia
Taas tosi-tv:n parissa täällä. Kevään puhutuimpia tosi-tv-ohjelmia on ollut Nelosen Rikkaat ja rahattomat. Sen perusasetelma on ajaton, mutta toimiva. Rikkaita ja köyhiä on niin kauan kuin ihmiskunta on olemassa. Ehkä jossain vaiheessa erot vain tasottuvat.

Sarjassa rikas ja köyhä perhe vaihtavat viikoksi asuntoja ja elämäänsä. Vaihdokasrealitya on toki ollut aiemmin, milloin on vaihdettu vaimoa ja milloin mitäkin.Rikkaat saavat kouraansa pienen budjetin, joka hämmästytti esimerkiksi kuvassa olevaa Sukaria vaimoineen. Siinä sitten myös ihmetellään, miten joku voikaan asua niin vaatimattomasti.

No. Pärjääkö sitten 70 euron budjetilla kun sillä pitäisi ruoan lisäksi kustantaa mahdolliset viihdykkeet. Pärjäähän sillä, kun on pakko. Ja siihen valitettavasti myös tottuu. Se elämä mikä on annettu, tuntuu usein kuitenkin siltä omalta elämältä. Oli se kurjaakin.

Ja ohjelmaan osallistuvat rikkaat tietävät, ettei piina jatkuu loputtomiin. Jos rikas eläisi vuoden minimituloilla, niin sitä sitten tietää mitä köyhyys on. Siinä sitä saisi kuvaa suomalaisesta köyhyydestä, jota tasoitetaan toimeentulotuella.

Kuva: Nelonenmedia
Kävin lukemassa keskustelupalstoilta ihmisten kommentteja sarjasta. Paljon siellä syyllistetään köyhyydestä. Milloin on sarjaan osallistujan pakastamesta löytynyt nuuskaa tai että köyhillä on eläimiä. Jokainen voi sitten pohtia, istuisikö itse kämpässään ilman televisioita ja mitään mukavuuksia. Ilman tietokonettakaan on lähes mahdotonta enää edes pärjätä.

Niinkään rikkaita vastaan ei hyökätty, tosin eihän tässä ohjelmassa ole edes niitä todella rikkaita, kuten vaikka Herlinin sukua. Siinä sitä on todellista vaurautta. Tämän sarjan rikkaat saattavat olla yhtä velkaantuneita kuin ne köyhät osallistujat. Kilpailuta ja vertaa lainoja Sortterissa. He elävät mukavasti, mutta kansainvälisesti ajatelleen, eivät vielä ökysti.

Sarjan kunniaksi on todettava, että se saattaa olla keino kurkistaa eri yhteiskuntaluokkien asemaan. Ei varakkaalla välttämättä ole aavistustakaan köyhän ihmisen elämästä. Kohdata tosielämässä ei tarvitse. Jokainen kyllä tietää, millaista rikkaan elämä voi olla. Siitä saamme usein otteita, sillä vaurauden luullaan olevan se tie onneen.

Kommentit

Suositut tekstit