Pitäisikö suuryritysten saada kaikki ja silti saada antaa potkuja miten lystää?

Jälleen keskusteluun nousivat irtisanomiset. Niitähän riittää olivat ajat huonot tai hyvät. Korona-aikana pystyy vielä irtisanomaan helpommin syyttäen virusta ja muka ahneita suomalaisia työntekijöitä, jotka haluaisivat palkkaakin. Syytäkään ei tarvitse olla. Toisin kuin väitetään, Suomessa on helppo irtisanoa.

Finnairin irtisanomiset nyt ymmärtää. Jos matkustajia ei ole, niin niitä ei ole. UPM päätti taas lakkauttaa tehtaansa. Väittäen, että toiminta on tappiollista, vaikka yhtiö on jakanut osinkoa vuosi vuodelta enemmän. Mutta maailmaamme leimaa ahneus, mikään ei ole tarpeeksi, kun kyse on isoista yrityksistä. He kun tietävät, että kukaan ei voi heitä estää ja vieläpä saavat kaiken haluamansa.

Olen kritisoinut pääministeri Sanna Marinia, mutta nyt tuntuu hyvältä, että pitkästä aikaa on pääministeri, joka ei täysin ole Elinkeinoelämä EK:n herrojen talutusnuorassa. Nämä suuryritysten pomot ovat kyllä uskomattomia tapauksia. Välillä olen miettinyt, onko heillä lainkaan sydäntä. Miten he nukkuvat yönsä? Valitettavasti uskon, että hyvin.

Valtiolta he pumppaavat minkä ilkeävät, ja hehän ilkeävät, mutta sitten mitään vastuuta ei ole. Suomalaisuutta hehkutetaan mainoksissa, mutta päätöksissä sillä heille ole mitään merkitystä. Ei kun ulos vaan työntekijät. 

Pienet ja keskisuuretkin yritykset ovat eri asia. Hehän kamppailevat joka päivä. Heille sitä tukea pitäisi antaa ja tasoittaa tietä. Nämä vielä työllistävätkin herkemmin kuin suuryritykset, joiden ainoa motiivi olla elossa on tuottaa kasvottomille osakkeenomistajille osinkoa. 

Toivon kyllä, että Marin ei täysin alistu EK:n edessä, vaikka painetta riittää joka suunnalta. Tietysti hänen keinonsa käskyttää paperiteollisuusjättejä ovat olemattomat. Jos nämä päättävät lakkauttaa tehtaansa ja siirtää sen omasta mielestään isänmaan etu mielessä Uruguayhin, niin minkäs hän tekee. Ainakaan tällaista toimintatapaa ei tarvitse julkisesti hyväksyä, mistä Marinille kiitokset.

Mihinköhän tämä kaikki menee? Onko Suomessa yhtään isoa yritystä enää 50 vuoden päästä? Vai onko kaikki yritystoiminta kohta ympäri maailmaa noin 20 ison yrityksen varassa? Pelottavaa ajatella. 

Itselläni on mennyt kaikki usko isojen yritysten moraaliin, jos sitä on enää viime vuosina ollutkaan. En odota heiltä oikeastaan enää mitään, mikä hyödyttäisi jollain tavalla yhteiskuntaamme. Okei. Kyllä he maksavat verojakin varmasti, mutta kuinkahan paljon jää maksamatta siitä, mitä he voisivat maksaa. 

Toiveita onneksi on. Monilla uusyrityksillä teknologia-alalla on moraali. Pomot maksavat ihan rehdisti palkasta veroja toisin kuin nämä metsäherrat bonuksiensa yms. kanssa. Muutenkin eettisyys ohjaa heidän toimintaansa. Menestyä voi myös olemalla humaani ja hyvä.

Kommentit

  1. Kyllä Jussi Pesonen sikäli on oikeassa, että paperityöläisillä on ollut todella kovat palkat, esimerkiksi sairaanhoitajiin verrattuna kaksinkertaiset ansiot. Paperiliitto on myös ollut kovin herkkä lakkoilemaan (AKT:n ohella), kun taas sairaanhoitajien kynnys lakkoiluun on käytännössä liian korkea ylitettäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Kovat palkat on palkansaajiksi. Tosin alas ovat kai tulleet 80-luvun kunnianpäivistä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit