Katsottua: Estonia - mullistava löytö: Onko syy tiedossa vai valehdeltiinko?

 


Katsoin Dplaysta kohudokumentin Estonian uppoamisesta. Olin positiivisesti yllättynyt. Luulin, että nyt tykitetään viisi jaksoa mitä hullumpaa salaliittoteoriaa, mutta ei sentään. Pääasiallisesti asiallinen dokumenttisarja.  Viimeinen jakso tosin sitten meni ehkä jo niihin salaliittoteorioihin.

Päällimmäisenä minulle jäi mieleen, miten huonosti yhteydenpito onnettomuuden uhrien omaisten kanssa hoidettiin viranomaisten toimesta onnettomuuden jälkeen. Jos jälkihuolto olisi hoidettu vähän tyylikkäämmin salaliittoteoriatkin uppoamisen syistä olisivat jääneet sikseen. Jälkikäteen uhrit olisi voinut myös nostaa hylystä.

Nyt löydetty reikä Estonian kyljessä ei sinänsä kerro vielä mitään. Mullistavahan työ löytö ei ollut, sillä Kaleva kirjoitti siitä jo ajat sitten. Mutta dokumentin myötä reijästä nousi kohu, mikä on tietenkin ymmärrettävää, koska dokumentti on näyttävämpi kuin lehtijuttu.

En oikein jaksa uskoa, että sukellusveneet törmäilisivät matkustajalaivaan. Vielä vähemmän ruotsalainen sukellusvene. Jotain hämärää lastia on laivalla kuljetettu, mutta riittääkö sekään minkään pommi-iskun syyksi. Vuonna 1994 Virosta virtasi varmaan sinne sun tänne ilman rajavalvontaa hämärää lastia. 

Viro varmasti haluaa nyt uutta tutkintaa, sillä vuonna 1994 sekaisin oleva Viro taisi jäädä Ruotsin ja Suomen jalkoihin onnettomuuden tutkinnassa. Virolle kysymys on tietenkin myös jonkinlaisesta kunniasta, sillä kantoihan laiva valtion nimeä.

Itse muistan hyvin Estonian onnettomuuden kun olin tuolloin jo lukiolainen. Silloin se ei vaan tullut samalla tavalla iholle, kun ei ollut somea eikä nettiä. Näin ehkä onnettomuuden uhrien omaisten onneksi. Mediakin jätti tuolloin aika rauhaan niin uhrit kuin omaiset. Viranomaisiakaan ei kovisteltu nykyiseen malliin.

Mutta kyllä se Estonian mayday-kutsu sävähdyttää aina, kun sen kuulee jostain. Se tekee onnettomuudesta todellisen, samoin kuin uponneesta Estoniasta kuvatut pätkät. En ole kuitenkaan koskaan osannut pelätä, kun olen matkustanut laivoilla. Vaikka niinhän sitä Estonian aikanakin luultiin, etteivät ne voi upota.

Kommentit

Suositut tekstit