Kirja-arvio: Zelda Fitzgerald - Lahjakas tyttö: 1920-luvun chick litiä

 

Zelda Fitzgeraldin Lahjakas tyttö kuuluu niihin kirjoihin, joiden olisi toivonut olevan parempia kun oli. 

En tiedä, onko tässä novellikokoelman toimimattomuuteen syy suomennoksessa vai alkuperäistekstissä, mutta kirja ei vain toimi. 

Imu puuttuu ja kirjan novellit jäävät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ulkokultaisiksi. Vähän kuin 1920-luvun chick litiksi. Novellit ovat käsittääkseni kirjoitettu lehtiä varten ja eihän niihin liian vakavaa voi kirjoittaakaan.

Miksi sitten olisin toivonut kirjan olevan parempi? Zelda eli kovan ja traagisen elämän miehensä F. Scott Fitzgeraldin varjossa. 

Tuon Great Gatsbyn kirjoittajan, josta tehty elokuva uusitaan televisiossakin alituiseen. Ei varmasti ollut helppoa elää egoistisen raskaan sarjan alkoholistin rinnalla, joka ei kannustanut taatusti vaimoaan kirjoittamaan. Zeldan elämä päättyi kuolemaan mielisairaalapalossa.

Novelleissa on niissäkin traaginen sävy. 

Lähes jokainen kertoo rikkaista tai ainakin sellaiseksi haluavista, joiden rakkaustarinat päättyvät surullisesti. Hauskaa pidetään, mutta aina on jokin viilto. Novellit eivät pääty onnellisesti. Jotenkin uskaltaisin väittää, että Zelda on kirjoittanut omaa elämäänsä näihin novelleihin.

Kiitosta täytyy antaa Zelda Fitzgeraldille hienoista siveltimenvedoista 1920-luvun Pariisiin ja New Yorkiin. Kuvaus on tarkkaa. Novellit siis useimmiten tapahtuvat näissä paikoissa.  

Itse olisin kaivannut kirjan yhteyteen jonkinlaista esittelyä novelleista ja Zeldan taustoista. Kaikki toki löytyy internetistä, mutta olisi tuonut lisää syvyyttää kirjaan. Lyöntivirheitäkin on jäänyt kirjaan yllättävän paljon.

Kommentit

Suositut postaukset