lauantai 1. lokakuuta 2011

Miksi Kotikatu menettää katsojia ja muita tv-tarinoita


Kun on kyse tv-ohjelmista, usein palstamillimetrejä irtoaa ohjelmalle eniten, kun sillä menee huonosti. Ykkösen Kotikatu-tv-sarjasta on oltu huolissaan jo useita vuosia. Joka syksy kerrotaan katsojamäärien romahtamisesta, mutta silti ohjelmaa esitetään vuodesta toiseen.


Pitkäikäisten juonellisten sarjojen aika taitaa olla ohi, jos kohta Suomessa sellaisia montaa ole ollutkaan. Sarjahan on pyörinyt yli viisitoista vuotta. Siinä sen ongelma onkin. Brittiläisissä pitkäikäisissä sarjoissa henkilöt vaihtuvat, mutta Kotikadussa perusjengi on ollut yllättävän kauan sama, vaikka uusia henkilöitä välillä tuleekin ja myös lähtee. Ja siinä missä Emmerdale tuntuu kaikissa hulluissa juonenkäänteissään jotenkin uskottavammalta kuin Kotikatu. Kotikadun hahmoja ei jotenkin vain pääse yhtään lähelle.


Muutaman vuoden takainen sarjan nuorennusleikkaus vain pahensi tilannetta. Kotikadun kaltaisessa sarjassa on kovin epäuskottavaa, että neljäkymppinen, monen lapsen äiti, yhtäkkiä huomaa olevansa lesbo. Kotikadun katsojat eivät olisi varmaan tarvinneet mitään radikaaleja muutoksia ylipäätään. Ja kun sitten yhtäkkiä liinat laitetaan kiinni ja palata jollain tavalla vanhaan, hommaan on vaikea päästä enää kiinni.


Big Brother on puolestaan tällä kaudellaan löytänyt taloon tyypit, joista näkee loistavasti mikä Suomessa on tällä hetkellä vialla. Juuri itsekkäämpiä tyyppejä ei olisi voinut löytää. Nämä tyypit jopa varastavat sokealta kanssakisaajaltaan tupakat ja sanovat tämän saaneen kaiken valmiina. Paitsi näön.


Iranilaissyntyinen kaveri örveltää kovemmassa humalassa kuin suomalaiset, uhkailee muita ja riehuu. Toinen kilpailija taas pohtii, mistä pääkaupunkiseudun kaupungista irtoavat parhaimmat sosiaaliedut.  Kaiken huipuksi osa vain kuhertelee teiniparina keskenään ja yksi aikamies elää epätoivoista rakkautta ja piirtelee vain sydämenkuvia maahan. Ja kuin ei kuherrella, riidellään ja puukotetaan toisia selkään.


Kiinteistökuningatar Kaisaa puolestaan tuotiin ohjelmistoon kovan kohun kanssa, mutta itse ohjelma on aika puuduttava. Kiinteistönvälittäjän elämä ei taida itsessään vain olla riittävän kiinnostavaa tosi-tv:ksi, vaikka Kaisa itse parhaansa yrittääkin. Kaisan asiakkaiden pitäisi vain olla myös jotenkin valtavirrasta poikkeavia, mutta kun ne eivät poikkea yhtään massasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti