Korvaako kone toimittajan?


Kävin viime viikolla elämässäni ensimmäistä kertaa Journalismin Päivä -tilaisuudessa. Ammattiyhdistysten tilaisuudet ovat yleensä täynnä hengennostatusta ja uhkakuvia. Niin tämäkin. En ole mikään huippuverkostoituja, joten istua nökötin ja kuuntelin luentoja. Alalla en ole vielä niin kauaa ollut, että olisi näkynyt tuttujakaan.


Vuodesta toiseen tekniikka ja sosiaalinen media koetaan journalismin uhaksi. Niin nytkin. Yksi luennoitsija kertoi jopa tietokonerobotista, joka vääntää Amerikassa jo urheilu-uutisia. Vieläpä virheettömämmin kuin ihminen. Kone ei tee kirjoitus- ja asiavirheitä. Lukijat eivät kuulemma edes erota koneen ja toimittajan vääntämää tekstiä toisistaan. No jaa. Jos sitä nyt näin halutaan.


On mielenkiintoista ajatella, jos koneet tekisivät kaikki jutut. Työnantajat saisivat väsymättömän puurtajan, joka ei kitise matkakorvauksista tai ylitöistä ja jankkaa omia mielipiteitään. Mutta voisi sitä haastateltavalla olla kiusallinen olo kun oven taakse ilmestyisi joku robotti, joka silmän värähtämättä kyselisi siihen ohjelmoidut kysymykset. Ei sitä liiasta empaattisuudesta pääsisi syyttämään.


Sinänsä ihmistoimittaja toimii jo osin kuin robotti. Varsinkin nettiin käydään lueskelemassa kilpailijoiden nettisivut ja väännetään "oma juttu" samasta aiheesta. Netti on vähän sellainen Molokin kita, joka ei ole koskaan tyytyväinen. Aina pitäisi olla jotain uutta ja nopeasti. Todellisuudessa maailmassa ei vain ole niitä "oikeita uutisia" riittävästi. Niinpä sitten väännetään juttua uutistenlukijan lähetyksen aikana raapustamasta piirustuksesta.


Toimittajan työ on parhaimmillaan oikeasti luovaa työtä, jolla on merkitystä, mutta jos ihmiset eivät oikeasti lue juttuja, joiden tekoon on nähty vaivaa, niin silloin kyllä konekin välttää toimittajasta. Lyhyet nettiuutiset ovat tehneet ihmisistä oikeasti kärsimättömiä lukijoita, jotka eivät jaksa sydänverellä tehtyjä henkilöhaastatteluja lukea.

Kommentit