sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Olisitko valmis kuolemaan demokratian puolesta?


Tv2:lta tuli dokumentti, jossa etsittiin Espanjan sisällissodassa kuolleen norjalaisen vapaaehtoisen hautaa. Mies oli lähtenyt taistelemaan Francon fasistisia joukkoja vastaan. Ja löytyihän se hauta lopulta. Joukkohaudasta.


30-luvun loppupuolella käyty Espanjan sisällissota on häipymässä jo historian hämärään, mutta siellä demokratia otti ensimmäistä kertaa yhteen fasismin kanssa. Ja hävisi tuolloin. Tarvittiin Toinen maailmansota ennen kuin fasismi kukistui. Ironista kyllä, Francon diktatuuri jatkui 70-luvun puoliväliin saakka. Ironista vielä kyllä, ainoa valtio, joka julkisesti tuki Espanjan tasavaltaisia, oli Neuvostoliitto, joka oli diktatuuri itsessäänkin.


Mutta ympäri Eurooppaa lähti Espanjan demokraattisia tasavaltalaisia tukemaan vapaaehtoisia taisteilijoita. Tänä päivänä tuntuu hurjalta ajatella, että jotkut ovat olleet oikeasti valmiita uhraamaan henkensä aatteensa puolesta. Demokratian puolesta. Tietysti 30-luvulla ihmisen elämä ei ollut niin mukavaa kuin nykyisin ja kynnys lähteä epämukaviin oloihin taisteluiden keskelle oli kai pienempi.


Ideologinen kamppailu muuttuikin sitten Toisen maailmansodan jälkeen terrorismiksi ja kehitysmaiden käyttöön taistelualustoina Neuvostoliiton ja Usan ideologisessa kamppailussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti