Katsottua: The Crown: Jatkaako kolmas kausi voittokulkua?

Marraskuussa koittaa The Crown-sarjan ystäville tilipäivä. Sarjan kolmas kausi alkaa Netflixillä. Samalla tämän suuren suosion saavuttaneen sarjan suosio punnitaan, sillä pääosan esittäjät vaihtuvat, sillä Britannian kuningasperheen elämästä kertova sarja siirtyy seuraaville vuosikymmenille. En tosin usko, että romahdusta tapahtuu, sillä uudet näyttelijätkin ovat jo valmiiksi palkittuja.

Claire Foy nuorena kuningatar Elisabet II:na oli nappivalinta, eikä prinssi Philipiä näytellyt Matt Smith jäänyt kauaksi. Myös Winston Churchillia näyttelevä John Lithgow on ehkä paras Churchillia koskaan näytellyt näyttelijä. Ja niitä riittää.

Crownin tapauksessa on todettava, että kalliilla saa hyvää. Historiallisten sarjojen ongelmana on usein, että ne näyttävät halvalta tehdyiltä. Crown ei siltä näytä. Rahan avulla se on onnistunut välttämään toisen nykypäivän historiallisten sarjojen helmasynnin, nimittäin ylenmääräisen digikuvan käytön, joka yhä näyttää selkeästi tunnistettavalta ja kököltä.

Ennen kaikkea Crown nojaa hyvään käsikirjoitukseen. Ulkomaailmalle jääkuningattarelta näyttäytyvä Elisabet on sarjassa herkkä ja haavoittuva hahmo, joka tuntee tradition ja instituution olkapäillään. Oikutteleva mies Philip saa syvyyttä, mitä pidemmälle sarjassa mennään traumaattisine lapsuudenkokemuksineen.

Prinssi Charles saa sitten koko vuosisatojen paineen niskaansa ja prinsessa Dianan varmaankin vasta neljännellä kaudella, kun kolmas kausi loppuu vuoteen 1977. Toivottavasti Charles saa oikeutta, eikä kaikkea kuvata vain Dianan näkökulmasta. Niin kuin aina. Tosin päähuomio taitaa tulla prinsessa Dianan näyttelijän arvostelemiselle.

Jos yleensä väitetään, ettei naisille kirjoiteta kunnon rooleja, niin Crownissa niitä riittää. Elisabetin lisäksi hänen raikulisisarensa Margaretin rooli on mehukas näyteltäväksi. Tilaa tosin Margaret saa vain rajallisesti. Sääli.

Miehet taitavat edelleen olla heikkoja sarjan kolmannella kaudellakin. Joko haluiltaan tai tahdoltaan. Mutta onhan se niin, että kaikki muu tässä maailmassa muuttuu, mutta kuningatar Elisabet pysyy. 

Kommentit

Suositut tekstit