Luettua: Sankaritarinoita eläimistä, jotka muuttivat maailmaa: Uskolliset ja uhrautuneet

Moni ei välttämättä usko, mutta minä olen myös eläinrakas. Pidän kissoista. En ole niitä eläimille lässyttäjiä, en lässytä lapsillekaan.

Mutta luettuani Sankaritarinoita eläimistä kävi ilmi, että on karvaturreja, jotka ovat tuoneet iloa muillekin kuin omistajilleen. Vaikkapa Lassie-koiraa on näytellyt kokonainen suku collieita. Toinen elokuvatähti Keiko-valas kiintyi ihmisiin niin, että vapauduttuaankin hakeutui ihmisten seuraan. Jonkinlainen Tukhoma-syndrooma kai.

Ihmeellisintä eläimissä on niiden uskollisuus ihmistä kohtaan. Ihmiset kun eivät itse ole uskollisia toisiaan kohtaan. Koirasi odottaa sinua kotiin vararikon jälkeenkin, siinä missä vaimosi on jo kadonnut lapset mukanaan.

Koskettavin uskollisuustarina on kirjasta löytyvä Hachiko-koira, joka odotti kuollutta isäntäänsä juna-asemalla kuolemaansa saakka, niin kuin teki isännän vielä eläessä. Kyllä tällaiset tarinat saavat jopa minutkin vielä liikuttumaan.

Eläimet ovat tehneet ihmisille palveluksia muutenkin kuin uskollisina lemmikkeinä. Joskus tahtomattaan. Ne ovat vähemmät tunnettuja kuin elokuvatähtieläimet.

Harva tietää Cher Ami -kyyhkystä, joka pelasti kokonaisen rykmentin sotilaita ensimmäisen maailmansodan aikana kirjekyyhkyilyllään. Makaki-apina Britches halusi tuskin koe-eläimeksi, mutta sen avulla koe-elöinten kohteluun saatiin jonkunlaiset rajat.

Asia erikseen ovat vielä sitten lukemattomat possut ja lehmät ja kanat, jotka ovat antaneet elämänsä ruoaksemme. Heille ei ole kunniamaintaa tässäkään kirjassa.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen kirja. Täytyypä etsiä tuo luettavaksi. Koira on uskollisin ystävä mitä on.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit