Ajatuksia politiikasta ja elämästä Suomesta ja ulkomailta

Maailmanpolitiikka on kuin ihmissuhde. Hetken olet tuikitärkeä ja seuraavassa hetkessä sinut dumpataan, kun koetaan että sinusta ei ole hyötyä ja olet taakaksi.

Näin kävi kurdeille. Isisin kukistajat saivat mennä, kun Turkin Erdogan haluaa suurvaltansa. No. Ainakin suurvaltansa Lähi-idässä. Usa lopetti Trumpin toimesta maailmanpoliisina toimimisen kuin seinään. Ja Venäjää kiinnostaa jostain syystä vain Assadin pitäminen vallassa hinnalla millä hyvänsä.

Käsittämätön on kurdien kohtalo. Yli 20 miljoonainen kansa, jolla ei ole omaa maata, ainakaan tunnustettua sellaista. Maailmassa on muutaman tuhannen ihmisen valtioitakin. Kurdeille kävi huono tuuri, silloin kun länsimaat jaottelivat Lähi-idän keinotekoisiin maihin, jotka eivät vastanneet oikeita kansallisuusrajoja.

Ei kurdien kohtalo tule olemaan välttämättä parempi tulevaisuudessakaan siitäkään huolimatta, että he ovat osoittaituneet armeliaksi jopa Isis-vankien kaitsijoina. Vahva Turkki on vahva vihollinen. Varsinkin itsevaltaisella Erdoganilla "vahvistettuna".

Jotain kurdien kohtalosta kertoo se, että eniten he ovat saaneet myötätuntoa Israelilta. Maalta, joka on Lähi-idän paariavaltio ja nykyisin länsimaidenkin karsastama. Tosin Israeliakin rasittaa heidän johtajansa Benjamin Netanjahu, jonka politiikasta sovittelu on yhtä kaukana kuin solidaarisuus jääkiekko-ottelun loppuhetkillä.

Sillä aikaa kun kurdit kamppailevat kohtalostaan, Suomessa toki keskitytään kaikkeen muuhun kuin elintärkeään. Täällä on tärkeintä se, että kuukautissiteissä ei ole enää naissymbolia tai että putkimiestä ei saa sanoa putkimieheksi vaan putkihenkilöksi.

Mitäköhän isävainajani, joka oli putkimies ajattelisi tästä. Tosin silloin ennenkin putkimiehiä kutsuttiin jo putkiasentajiksi. Mutta nyt sitten putkimies on taas ongelma. Eiköhän se todellinen ongelma ole se, ettei Suomessa ole työpaikkoja kaikille.

Edes Beethovenin musiikkia ei saisi joidenkin yliopistotutkijoiden mielestä soittaa, koska se kertoo patriarkaatin vallasta. Miehet ovat toki dominoineet taidemaailmaa vuosisatoja. Mutta pitäisikö heidät pyyhkiä maanpinnalta pois siksi, että olivat miehiä ja elivät aikana, jolloin naisilla oli vain satunnaisesti valtaa. Pitäisikö miestaiteilijat nyt sitten pyyhkiä tämän logiikan perusteella pois nyt kokonaan.

Välillä hävettää olla länsimaalainen, ellen tosiaan olisi kuitenkin kovin etuoikeutettu. Meillä on täällä aikaa näperrellä termien kanssa, kun toiset kamppailevat olemassaolostaan. Hävettää.

Kommentit

Suositut postaukset