Ja kukahan se parantaa oikealla tavalla?


Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan työryhmän voimin vaihtoehtohoidoille raameja. Nythän luontais- yms. parantajaksi on voinut tituuleerata kuka tahansa itseään, joka kokee itsellään olevan parantajan kykyjä.


Sinänsä minulla ei ole mitään vaihtoehtohoitoja vastaan, jos niistä vaan joku avun saa. Ei länsimäinen lääketiede ole itseänikään aina auttanut. Ainakaan en vieläkään nuku kunnolla, vaikka kaappi on lääkkeitä täynnä.

Perinteisesti lääketiede ja vaihtoehtohoidot ovat napit vastakkain. Lääkärit eivät näe vaihtoehtohoidoissa mitään hyvää ja vaihtoehtohoidon kannattajat näkevät lääketieteen nappien syöttämisenä.


Lääketiede toimiikin liikaa lääkkeiden pohjalta, en tiedä, missä vaiheessa tähän luisuimme. Mutta eivätpä ihmiset lääkärin neuvoja liikunnan lisäämisestä tai elämäntapojen muuttamisesta vaariinsa ota. Mutta kaikki lääkkeet niellään, mitä lääkäri määrää.

Vaihtoehtotieteilijät tuskin pitävät mistään lakiehdotuksesta mikä koskee heitä. Sinänsähän ne saisivat lainsäädännön kautta arvostusta, mitä kaipaavat. Ja se turvaisi asiallisten parantajien työn, kun huijarit eivät saisi tehdä, mitä lystäävät.

En sinänsä ymmärrä lääketiedettäkään, jos väitetään, että vain se voi parantaa ihmisiä. Kiinalaiset parannuskeinot tehoavat käsittääkseni varsin hyvin, joskaan en ole koskaan niitä kokeillut. Maailma on myös surutta hukannut alkuperäiskansojen tietämyksen kasvien parantavista voimista.

Miksi ei sovellettaisi lääketiedettä ja vaihtoehtohoitoja rinnakkain. Tehtäisiin niistä tasa-arvoisia ainakin periaatteen tasolla. Varsinkin, jos molempia valvottaisiin, mikä nyt tapahtuukin lääketieteen osalta. Kummatkin haluavat parantaa ihmisiä, vaikka tuntuu, että osalle apu jää saamatta joka tapauksessa. On sinänsä absurdia, että taistellaan, kuka saa hoitaa ihmisiä ja kenen keinot ovat siihen oikeat.

Ehkä vaihtoehtohoitoja on karsastettu tähän asti siksi, että niiden harjoittajat ovat salamyhkäisiä. Ei heitä lehtien otsikoissa juuri pyöri tai äänessä on joku hörhö. Toisaalta myös lääketiede puhuu omaa kieltään, jota potilaat eivät ymmärrä. Vaihtoehtohoitajat ovat päässeetkin tähän rakoon, kun potilaat tuntevat, että heitä kuunnellaan ja luvataan parantumista, vaikka lääkäri on luvannut kuoleman olevan edessä.

PS. Muuten, kiinnostaako teitä, saatteko sitä palkkaa mikä teille kuuluisi. Tsekatkaa silloin tämä linkki.

Pitkän prosessin jälkeen lp-soitin ilmestyi eilen kotiini. Eilen kuuntelin huumaantuneena lp-levyjäni. Aivan kuin uusi musiikillinen maailma olisi avautunut. Sävyt pääsevät oikeuksiinsa lp-soittimella kuunneltaessa. Jos tiedätte hyviä divareita, mistä hyviä älppäreitä löytyy, otan tiedon kiitollisuudella vastaan.

Kommentit

Suositut tekstit