Kuka saa äänestää?


Alla oleva tiedote tuli Mielenterveyden keskusliitolta. Aika hurjaa, että tietyn ryhmän äänioikeutta rajataan eurooppalaisessa valtiossa.


Kuka seuraavaksi menettää äänioikeutensa? Eikö esim. masentuneella ole oikeutta äänestää? Otetaanko köyhältä tai kunnan elätiltäkin sitten samantien äänioikeus pois Unkarissa?


Suomessa taitaisi aika moni menettää äänioikeutensa. Onneksi Suomessa ei tällaisia ehdotelmia ole vielä eduskuntaan tullut.


Mutta jos ajatellaan laajemmin, ei siitä niin kauan Euroopassakaan ole, kuin naiset ja köyhät miehet saivat oikeuden äänestää. Demokratian mallimaassa Sveitsissä naiset saivat äänestää joissakin kantoneissa vasta 70-luvulla.


Minä en ainakaan tämän jälkeen liity Suomi-Unkari-ystävyysseuraan, mikäli tällainen laki hyväksytään. Jos ihminen tietää, ketä hän äänestää, hänen sairaudellaan ei ole merkitystä. Maaseudulla ihan terveitäkin vaimoja ja lapsia raahataan äänestämään kepua.


Mikä siinä on, että mielenterveyssairauksia ei voida koskaan hyväksyä "hyväksyttyjen sairauksien" joukkoon siinä missä fyysisiäkin sairauksia?


Unkarin uusi perustuslaki rajoittaa mielenterveysongelmaisten äänioikeutta
Unkarin parlamentin viime kuussa hyväksymä uusi perustuslaki on huolestuttava merkki asenteiden koventumisesta Euroopan unionissa. Unkarin hallitseva Fidesz-puolue runnoi paljon keskustelua herättäneet lain läpi kahden kolmasosan enemmistöllään.


Lakia ovat arvostelleet monet kansalaisjärjestöt sekä muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon. Lain ei katsota kaikin osin olevan kansainvälisten sääntöjen ja säädösten mukainen.


Eurooppalaiset mielenterveysjärjestöt kuten Mental Health Europe (MHE), European Network of (ex-) Users and Survivors of Psychiatry (ENUSP) ja The Mental Disability Advocacy Center (MDAC) ovat kiinnittäneet laissa huomion kohtaan, jossa äänioikeus kielletään henkilöiltä, joilla on ”rajoittuneet psyykkiset kyvyt”.


MDAC:n johtaja Oliver Lewis arvelee jopa, että kyseessä on huonosti kätketty yritys syrjiä vammaisryhmiä, sillä lainkohtaa tullaan todennäköisesti käyttämään vain ihmisiin, joilla on kehitysvamma tai mielenterveysongelmia.


Suomessa äänioikeuden rajoituksista on luovuttu jo yli 70 vuotta sitten. On huolestuttavaa, että Euroopan Unionin puheenjohtajamaassa otetaan sadan vuoden harppaus taaksepäin.


Äänioikeus on perusoikeus, joka kuuluu kaikille.

Kommentit

Suositut tekstit