Suomalainen se stressaa kesälomallakin
Tällainen tiedote tuli sähköpostiini. Mitä tähän nyt sanoisi muuta kuin että heittäkää ne työkännykät, ipadinne ja mitä niitä nyt on helvettiin lomalla hyvät ihmiset.
Itselläni on ensimmäinen lomaton kesä kymmeneen vuoteen, kokemus se on sekin. Osaapahan taas arvostaa jatkossa pitkiä kesälomia, jollaisia ei juuri muualla maailmassa ole.
Mutta on ihmiset peloteltu, jos ne stressaavat loman ajan töihin paluuta, että pärjääkö se tuuraaja vai ei. Eikö se ole työantajan murhe, että millainen tunari sinne on nyt sitten palkattu?
Jos jonkin lahjan luoja on minulle antanut, niin sen, että en yleensä stressaa työasioita pidemmillä lomilla. Muita asioita kylläkin.
Suuri kesälomakysely: Kesälomalla suomalainen tekee töitä ja stressaa töihin paluuta
Juuri valmistuneen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista työntekijöistä 70 prosenttia tekee töitä kesälomansa aikana ja sähköpostinsa tarkistaa vähintään viikoittain 67 prosenttia. Luvut ovat kasvaneet viime vuodesta 10 prosenttiyksiköllä. Miehet tekevät töitä lomalla vielä naisiakin enemmän, jopa 83 prosenttia miehistä (naiset 60 %) työskentelee loman aikana ja 78 prosenttia (naiset 59 %) lukee sähköpostejaan vähintään viikoittain. Tulokset ilmenevät viestintäyhtiö Soprano Oyj:n toteuttamasta Kansallisesta kesälomatutkimuksesta, johon vastasi kesäkuussa 1474 työntekijää.
– Yhä useamman on vaikea hellittää töistään kesän ajaksi, hämmästelee tuloksia Soprano Oyj:n varatoimitusjohtaja Riitta Auvinen. – Elämme tänä päivänä mobiilimaailmassa, jossa lähes kaikilla on älypuhelimensa kautta sähköposti käden ulottuvilla. Kiusaus vilkaista posteja on suuri.
Sähköpostin viikoittainen seuraaminen loman aikana aiheuttaa myös huolta tulevista töistä. Tutkimustulosten mukaan joka kolmas suomalaisista työntekijöistä stressaa loman jälkeistä töihin paluuta paljon tai erittäin paljon. – On kai enemmän kuin itsestään selvää, että stressi iskee kun emme malta pitää ansaitsemaamme lomaa. Mitähän pitäisi tapahtua, että ymmärtäisimme vapaan terveydellisen merkityksen, Auvinen kysyy.
Suomalaisten työpaikat eivät sulkeudu kesän ajaksi, 80 prosenttia vastaajista kertoo toimipaikkansa olevan auki. Kuitenkin vain kahdeksalle prosentille vastaajista on palkattu kesälomatuuraaja. Viidennes vastaajista pitää lomansa kerralla. – Ehkä tämä osaltaan selittää, miksi sähköpostia pitää tarkkailla lomankin aikana. Kun työpaikan toiminta jatkuu kesälläkin, on sähköposteihin vastattava ainakin sopivan pienellä viiveellä, Auvinen pohtii.
Suosituin lomakuukausi on yhä heinäkuu, jolloin lomailee 80 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin lomakuukausi on elokuu ja kolmanneksi suosituin kesäkuu. Kesäloman ajankohtaan vaikuttaa eniten puolison loma-aika sekä kouluikäisten lasten loma-aika. Myös työpaikan työtilanne vaikutti selkeästi lomien ajoitukseen. Pätkittäin kesän aikana lomailee 30 prosenttia ja puolet jättää osan lomasta talvelle.
Vastaajista 71 prosenttia saa lomarahat. Joka viides voi halutessaan vaihtaa lomarahat lisälomapäiviin. Seitsemän prosenttia jää ilman lomarahoja.
Kesälomaa vietetään enimmäkseen Suomessa. Suosituin lomanviettotapa on kotimaan matkailu. Toiseksi eniten lomaa vietetään olemalla kotona ja kolmanneksi eniten kesämökillä. Kesälomasta ei podeta stressiä. Loman ajankohta, suunnitelmat, aikataulut tai budjetti eivät aiheuta paineita.
Kommentit
Lähetä kommentti