Rakastunut Bukowski

Olen lukenut lukemattomia Charles Bukowskin kirjoittamia kirjoja, mutta vasta nyt ensimmäisen, joka on kirjoitettu Bukowskista itsestään. Kyseessä on hänen entisen tyttöystävänsä Pamela Woodin kirjoittama Bukowskin punapää.

Niin ja, kyllähän Bukowski itsekin kirjoitti lukemattomia kirjoja itsestään. Eihän sitä voi olla unohtamatta.

Pamela "Cupcakes" Wood oli hetken aikaa Bukowskin tyttöystävänä 1970-luvun puolivälissä. Bukowski oli tuolloin jo päälle viisikymmentävuotias ja Bukowskin punapäänäkin tunnettu Wood vasta hädin tuskin kaksikymppinen.

Heidän romanssistaan ei taida saada toista Rakastunut Shakespeare-elokuvaa, mutta aitoakin rakkautta oli ilmeisesti. Elämän runtelema Bukowski kirjoitti ihastukselleen jopa ainoan rakkausrunokirjansa.

Woodin mukaan Bukowski mourusi hänen ovellaan ajoittain kuin rakastunut pikkupoika. Osteli lahjoja ja kirjoitti söpöjä viestejä. Ja kukapa uskoisi, että Bukowskin kaltainen mörrimöykky vieläpä tykkäsi suukottelusta. No, nyt me tiedämme senkin.

Vastapuolena Wood kertoo Bukowskin saaneen yhtäkkisiä raivokkaita mustasukkaisuuskohtauksia. Ihmekö tuo, jos viisikymppinen ukonrähjä seurustelee nätin nuoren naisen kanssa. Jossain vaiheessa voi käydä mielessä, kuinka aitoa rakkaus on.

Wood antaakin ymmärtää, että Bukowski rakasti häntä enemmän kuin hän Bukowskia. Vaikea tietysti ulkopuolisen arvioida, rakastiko Bukowskikin enemmän Woodin nuoruutta ja rakastumisen tunnetta. Bukowski kun Woodin arvion mukaan itsekin arvioi itsensä kykenettömäksi normaaliin rakkauteen ja elämään hirviömäisen isänsä takia.

Pariskunta vietti aikaansa paljolti ryypiskellen ja yhteisiä maailmaa syleileviä keskustelunaiheita tuskin oli. Wood ei ollut edes lukenut yhtään Bukowskin kirjaa ja Bukowski tiesi tuskin mitään 20-vuotiaan naisen kiinnostuksenkohteista. Ehkäpä Wood kiinnosti Bukowskia siksi, ettei tämä kuulunut hänen oveaan kolkuttaneisiin ihailijoihin, joita Bukowski vielä pääsääntöisesti inhosi.

Bukowski tarvitsi naisia kirjoihinsa ja Wood antoi käyttökelpoista materiaalia. Eihän Bukowskia naisten kuvaajana pidetä, mutta varsinkin onnettomien naiskohtaloiden kuvaajana hän on miltei empaattinen. Seurusteluaikoina ongelmainen Wood täytti varmasti tuon tehtävän.

Minulle jäi kuva, että Wood taas kaipasi jonkinlaista kaitsijaa tai huoltajaa. Sitä tehtävää Bukowskin kaltainen hahmo ei oikein pysty täyttämään pidemmän päälle.

Kommentit

Suositut tekstit