Mullistaako Elon Musk sananvapauden?

Maailman rikkain mies Elon Musk osti ohimennessään Twitterin. Yhden suurimmista somejäteistä. Omalaatuisilla miljardööreillä kun on omalaatuiset tapansa. 

No tuskin kuitenkaan vahingossa, kun oli Twitteriä jonkin aikaa havitellut.  Elon Musk haluaisi laajentaa sananvapautta, mikä tarkoittanee käytännössä sensuurin vähentämistä. Osa ko. somekanavan käyttäjistä uhkaa lähteä. No. Saa nähdä, Suomestakin uhataan aina persujen vaalivoiton jälkeen muuttaa ulkomaille.

Yleinen suunta kun taas olisi menossa toiseen suuntaan. Epämiellyttävät mielipiteet haluttaisiin karsia. Suomessakin iloittaisiin, jos kaikki Natoa vastustavat änkyrät saataisiin hiljaiseksi. Ujoimmat varmasti jo saatukin, koska eivät halua paskaa niskaansa. No. Se Natosta tällä kertaa.

Jos palataan vaikka Donald Trumpiin. Häneltä suljettiin käytännössä kaikki somekanavat. No onko hän sitten kadonnut ja hiljentynyt. Ei, vaikka huomattavasti vaikeampaa hänellä on, koska media ei perinteisesti ole kuulunut hänen ihailijoihinsa. Silti hän lienee mukana seuraavissa presidentinvaaleissa.

Kaikki eivät vain tunnu ymmärtävän, mitä sananvapaus on. Ja se riski on aina otettava, ettei joku ihminen ymmärrä edes miljoonaa kertaa faktatarkistettuakaan tietoa. Mikä loppujen lopuksi on fakta? Se on eri ihmisille eri asia. Tiedekin lähtee tunnetusti siitä, että vanhoja faktoja kyseenalaistetaan ja sitten syntyy uutta tietoa.

Ja jos somekanava on täynnä trulleja tai muuta rähjäämistä, niin luulisi, että ihmiset jättäisivät vapaaehtoisesti tällaisen kanavan. Lähtökohtaisesti kun kai ihminen kaipaa asiallista keskustelua. Toivottavasti.


Kommentit

Suositut tekstit