Katsottua: Viikinki - dokumentti: Tony Halmeen nousu, uho ja tuho

 Painija-nyrkkeilijä-showmies-kansanedustaja Tony Halme oli lehtien vakiokalustoa minun nuoruudessani 90-00-lukujen vaihteessa. Kiltisti raportoitiin kun Halme löylytti lomamatkalla marokkolaisia taskuvarkaita ja brittiläisiä turistiöykkäreitä. 

Uho oli aina kova. Sellaista toksista maskuliinisuutta niinkuin nykyään sanotaan. Tietyntyyppiset ihmiset syttyvät yhä toksisesta maskuliinisuudesta. Ei se mihinkään katoa.

Kuulostaapa pahalta muuten tuo minun nuoruudessani. No mutta asiaan, mitä tuore Halme-dokumenttielokuva Viikinki antaa ymmärtää, niin mies oli myös julkisuudesta riippuvainen. Ja muistakin päihteistä. Halme kai hyvitti julkisuudella ankean lapsuutensa haavoja.

En ollut mikään Halme-fani mutten häntä vihannutkaan. Yleensähän Tonya joko vihattiin tai rakastettiin. Tonyn kaltaisella epäsovinnaisuuksia laukovalla tyypillä ei nykyään olisi enää mitään asiaa mediaan. 

Tosin Tonyn eläessäkin elitistitoimittajat halusivat hänet studioon lähinnä sätittäväksi. Sanavalmiina Tony jäi harvemmin jalkoihin. Sometähti hän olisi muuten nykyään taatusti, mutta ehti kuolla oman käden kautta ennen kuin some löi läpi. 

Halmeen tarina on pohjimmiltaan surullinen kaikesta Halmeen uhosta huolimatta. Hän jäi luomansa Viikinki-hahmon vangiksi, niinkuin moni muu julkisuuteen itsestään hahmon luonut. Siitä hahmosta on vaikea luopua edes siinä vaiheessa kun kukaan ei enää soita. Näin kävi Halmeellekin.

Dokumentti on hyvällä maulla tehty. Se ei pelkästään nuiji Halmetta, sekin olisi ollut täysin mahdollista. Halmeen mielipiteet kun kuitenkin olivat mitä olivat. Dokkariin on löydetty sekä vanhoja vihamiehiä että mikä parasta, Halmeen ystäviä ennen julkisuutta. Haastattelujen väliin on löydetty harvinaisempaakin kuvamateriaalia Halmeen matkan varrelta.

Dokumentti antaa ymmärtää, että Halme olisi ollut luomassa Suomeen kireämpää ja jyrkempää poliittista ilmapiiriä. Minusta ilmapiiri olisi muuttunut ilman Halmettakin. Eihän Halme ehtinyt kovin kauan edes eduskunnassa vaikuttaa. Ja hyvä että ikuisesta tosiasioiden salailusta ja puhumattomuudesta politiikassa vain päästiin eroon.

Mikä Halmeessa oli parasta, Halme oli Suomessa aivan uuden tyyppinen julkkis. Hän todellakin sanoi mitä ajatteli. Ja niinkuin tiedämme, sellaisille ihmisille ei kauan riitä kavereita oikeassa elämässä puhumattakaan julkisuudessa.

Kommentit

Suositut tekstit