Mikä on Suomen huonoin elokuva?

Katsoin tänään Karvat-elokuvan. 

Kyllä. Nimikin on jo järkyttävä ja karvoitustakin kuvattiin runsaasti kovan linjan feministien mieliksi. Sille on soviteltu huonoimman suomalaisen elokuvan titteliä. Tämä 1970-luvun lahja Suomelle ei toimi oikein millään osa-alueella.

Elokuvan seksikohtaukset olivat kökköjä ja "jännärin" juoni tökki pahasti. Tai siinä ei oikein sellaista ollut, vaikka kirja pohjautui valmiiseen kirjaan. 

Melkein ainoa hyvä asia oli se, että päähenkilönä toimineen epäonnistunut kirjailijan kohtalo ei ollut karmea. Muutenhan pystyin tämän epäonnistuneen kirjailijan Via Dolorosaan samaistua.

Mutta ei Karvatkaan surkein näkemäni suomielokuva ole. Speden monet elokuvat kilpailevat kovasti tittelistä. Kyllä. Olen niitäkin katsonut.

Naisen logiikka -elokuvan Spede teki, kun kerrankin sai rahaa elokuvasäätiöltä ja oli pakko kuvata, kun säätiö karhusi jo rahoja takaisin. Käsikirjoitusta ei tietenkään ollut. Koko elokuva on yhtä pitkittynyttä naisen logiikka -sketsiä televisiosta.

Myös Naisen logiikalle on soviteltu huonoimman elokuvan titteliä ja tässäkin elokuvassa tökkii kaikki. Se on vanhahtava jo syntyessään ja syntyikin vain koska oli pakko. Spede teki onneksi jo toimivia sarjoja uransa lopuksi, kun antoi muille ohjat.

Ja vaikka olenkin vanhojen suomalaisten elokuvien ystävä, niistäkin löytyisi monta ehdokasta Suomen huonoimmaksi elokuvaksi. Varsinkin lähes kaikki 1960-luvulla nuorisolle suunnatut musiikkielokuvat. Ne ovat yksinkertaisesti karmeita.

Kaikkia huonoja suomielokuvia voi onneksi kiittää siitä, että ne ovat tallentaneet aikansa ympäristöjä ja ilmiöitä. Siksi nekin ansaitsevat elää. 

Nykysin kaupallinen kilpailu taitaa olla jo sen verran kovaa, ettei täysin patasurkeita elokuvia edes pääse toteutusvaiheeseen. Luojan kiitos.

Kommentit

  1. Ajattelinkin, että tämän täytyy koskea Karvat-elokuvaa, jota en ole itse nähnyt! Paljon olen ehkä menettänyt. Minusta moni suomalainen leffa on huono, koska näyttelijät mumisevat ja näyttelevät. Näyttelyn siis näkee. Usein suomalaiset näyttelijät ovat esim. ruotsalaisissa elokuvissa paljon parempia eli tämän täytyy liittyä jotenkin myös kieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et hävinnyt mitään... Tuota mumisemista on moni muukin valittanut. Sinänsä yllättävää kun moni näyttelijä kuitenkin näyttelee teatterissa, jossa ääntä on totuttu käyttämään. En tiedä sitten haluavatko ohjaajat tätä vai onko äänitys surkeaa. Ei luulisi nykytekniikalla.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit