Vartijat lyövät lyötyjä

Viikonloppuna usean vartijan kynsissä kuoli nainen eräässä kauppakeskuksessa. Tiedot ovat vielä osin sekavia ja ristiriitaisia, joten niitä en sen enempää pohdi. Selvää on, että vartijoiden väkivallan kanssa on tässä maassa ongelma.

Jotain on kyllä mennyt silti pahasti pieleen, jos nainen kuolee vartijoiden kynsissä. Tapahtumasta kun on kuitenkin kuvaa, jossa isokokoiset miesvartijat istuvat jo maassa makaavan naisen päällä, joka taas ei enää tehnyt vastarintaa.

Jo aikaisemmin kävi ilmi, kuinka vartijat retuuttivat sivummalle hakattavaksi laitapuolenkulkijoita. Ties kuinka kauan he ovat tätä sairasta toimintaansa jatkaneet ja jatkuuko se yhä jossain. Tässä onkin avainsana. Syrjäytyneet.

Vartijat ovat saaneet rauhassa piestä tai muuten kohdella kaltoin narkomaaneja, joppoja tai muuten vain syrjäytyneitä ihmisiä. He eivät tee poliisille ilmoitusta, koska se olisi turhaa. Eihän narkkarin puheita oteta tosissaan. 

Jos vartijat kohtelisivat samoin keskiluokkaisia ihmisiä, niin hehän tekisivät oikeusjutun, joka saattaisi mennä läpi. Vartijathan ovat olemassa suojelemassa keskiluokkaisia ihmisiä näkemästä toisten pahoinvointia.

On selvää, että vartijat kohtaavat väkivaltaisia asiakkaita ja heitähän riittää päihteidenkäyttäjissä. Mutta jotain on pahasti vialla vartijoiden ammattitaidossa, jos asioita ei edes yritetä hoitaa puhumalla vaan otetaan samanlaiset otteet käyttöön kuin jenkkipoliisilla. Ottaisivat mallia Suomen poliisista, joka hoitaa hankalatkin asiakkaat mahdollisimman kunnioittavasti.

Samaa jenkkityyliä käyttävät myös portsarit, vaikka heidän asiakkaissaan ei enää syrjäytyneitä olekaan. Ainakaan yökerhoissa, joissa kaljupääbodareita on eniten ovella. Eräskin ex-portsari oikein kehui kirjassaan, kuinka he veivät asiakkaita hakattavaksi ja kirja myi kuin häkä. Suomessa elää edelleen jonkinlainen sairas väkivaltaa ihannoiva kulttuuri. 

Hulluinta tässä kaikessa on, että osa ihmisistä vielä puolustelee vartijoiden kovia otteita. Hehän ovat tietenkin itse keskiluokkaisia ihmisiä, joiden mielestä on oikein piestä ja kurittaa narkkareita. En ymmärrä mitä sairasta nautintoa siitä saadaan, että lyödään jo valmiiksi lyötyjä. 


Kommentit

Suositut tekstit