Miksi kukaan ei vastusta pakkoenglantia?
Suomessa on valitettu vuosikymmenestä toiseen pakkoruotsista, mutta oikea ongelma on pakkoenglanti, mitä meille syötetään jokatuutista ja mihin olemme itse lähteneet mukaan. Koko maailman englanninkielistymiseen.
Itsekään en ole syytön tähän. Onhan englanti ainoa kieli, jota osaan äidinkieleni lisäksi sujuvasti. Englannin kielen oppi kuin varkain, koska sitä tuli television täydeltä. Samalla sai aimoannoksen amerikkalaista maailmankuvaa. Nykyään tietenkin englannin kielen pakkosyöttöön on lukuisia muitakin kanavia.
Tässä taannoin kuulin, että esimerkiksi Ranskassa jo lainsäädäntö suojelee omaa äidinkieltä. Käytännössä tämä tietenkin tarkoittaa englanninkielen ylivallan hillitsemistä.Sinänsä surullista, kun jossain vaiheessa ranskan kieli oli se koko maailman käyttämä yhteinen kieli.
Meillä ei tuollaista ole. Äidinkieliämme ei suojella millään tavoin. Tilanne on äitynyt jo niin pahaksi, että joissain Helsingin keskustan ravintoloissa ei saa palvelua enää suomeksi puhumattakaan toisesta kotimaisesta. Ei tämä ole kyllä sellainen maailma mihin haluaisin olla menossa.
Kouluissa englannilla on ollut ylivalta ties kuinka kauan. Tilanne on muuttunut entistäkin pahemmaksi muiden kielten opiskelun kannalta. Aina harvempi lukee A-kielenä jotain muuta kuin englantia.
Historia tuntee lukuisia kieliä, jotka ovat kadonneet, kun kielen puhujat yksinkertaisesti alkavat käyttää arkikielessään ylivalta-aseman saanutta kieltä. Suomen kieli on jo täynnä anglismeja, puhekielessä niitä on niin lukuisasti, että huoli suomen kielen katoamisesta on täysin perusteltu.
Niin hyvät ihmiset. Lopettakaa se toisen kotimaisen kielen vainoaminen ja herätkää todellisen uhkaan omalle kielelle.
Ruotsissa suomenkieli on minoriteettikieli.Esim kun soitat kuntaan niin sulla on oikeus saada puhua suomenkielisen henkilökunnan kanssa. Meilä on suomenkielisiä kouluja ja vanhainkoteja.Jos opiskelet ruotsinkielisessä koulussa sulla on oikeus saada kotikielen ,suomen opetusta koulussa. Rikkaus on osata monta kieltä
VastaaPoistaVain suomen kielen hallintoalueilla sinulla on mahdollisuus saada palvelu suomen kielellä ja vain muutamissa kunnissa on suomen kielisiä kouluja. Ja tosiaan, voit opiskella koulussa suomen kieltä jos sinulla on jonkinlainen yhteys siihen eli voit lukea suomen kieltä jopa alkeisopetuksena. Tosin ehtona on, että löytyy suomen kielen opettaja. Vanhainkoteja, joissa henkilökunta on täysin suomen kielisiä, on vain muutama.
PoistaRuotsissa on 209 kuntaa ja suomen kielen hallintoalueisiin kuuluu 64 kuntaa
(v.2018).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kielen_hallintoalue
On se saatanan hyvä että näitä korjaajia riittää! Mutta se on ihme ett ne on aina anonyymejä 😂
PoistaKotikieli :kotona puhutaan suomea . Ajatukset oli Tukholmassa ,täälä suomenkielisiä kouluja on ja alkeisopetus kuuluu tietysti siihen ilman että täytyy erikseen mainita . Kyllä niitä opettajia täälä löytyy. Täyskielisiä vanhainkoteja löytyy myös.
Itse en uskalla ottaa kantaa Ruotsin tilanteeseen kun en siitä mitään tiedä.
PoistaKiinnostuneena kielistä, päädyin toissapäivänä sivulle, jossa kerrotaan oksitaani-kielestä (romaaninen kieli), jota puhuu n. 2 milj. ihmistä ja kieltä ymmärtää jopa 10 miljoonaa.
VastaaPoistaSanovat, että oksitaani oli trubaduurien kieli 1000-1300-luvulla. Kaikki oksitaaniin päämurteet ovat nykyisin uhanalaisia.
Mäkin muistan hämärästi kuulleeni tuosta.
PoistaOlen usein ollut osittain samaa mieltä. Minulle ei ole koskaan tuottanut ongelmia opiskella toista virallista kieltämme, mutta englannin kielen ylivalta on herättänyt usein kysymysmerkkejä. Toki enkglantia tarvitaan, se on usein jo työpaikkarekrytoinneissa vaatimuksena. Mutta yhtä usein toivotaan kykyä sujuvaan ruotsiin etenkin virkamiestasolla. Yleisedti kielitaito on hyvästä. En ymmärrä, miksi kukaan vastustaa minkään kielen opiskelua, oli kyse sitten pakosta tai vapaaehtoisuudesta.
VastaaPoistaEi mullakaan varsinaisesti kieliä vastaan ole. Itse asiassa enkku on ainoa kieli jota edes osaan sujuvasti äidinkielen lisäksi.
Poista