Kirja-arvio: Theodore Kaczynski - Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus: Erämaaerakon profetiat

Kun Unabomber eli Theodore Kaczynski lopulta pidätettiin resuisena ja paskaisena erämaamökiltään sukulaistensa ilmiantamana hän oli tappanut pommeillaan kolme ja haavoittanut montaa muuta. Häntä oli jahdattu kissojen ja koirien kanssa parisenkymmentä vuotta.

Mikä tahansa hullu erakko hän ei ollut vaan huippuälykäs entinen professori, joka pakeni teknologiaa ja kai ihmisiäkin keskelle erämaata ja uskoi, että ihmiskunta selviytyy vaan hylkäämällä teknologian. Ja siitä hänen manifestinsa Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus kertookin. Tosin paljosta muustakin.

Vaikka Unabomber oli skitsofreenikko, mitään hullun jaarittelua hänen manifestinsa ei ole. Vuonna 1995 julkaistu manifesti on päinvastoin ajankohtaisempi kuin syntyhetkenään, sillä nyt esimerkiksi tekoäly ja kännykät ovat arkipäivää. Geeniteknologia ei tosin ole ottanut sellaisia harppauksia, kuten hän ennusti. Mutta ei ihme, että Unabomber lopulta  tappoi itsensä vankilassa. 

Nostan nyt oitakin ajatuksia, joita minulla heräsi Unabomberin manifestista.

Itse en edes haluaisi mitään vallankumouksellista iskua, jolla teknologia ja Unabomberin mukaan siihen vahvasti liittyvä valtaeliitti katoaisi. No eliitti saisi kadota, mutta ihmiskunta ei yksinkertaisesti selviäisi ilman kovia uhrauksia ilman teknologiaa. Ihmisiä kuolisi nälkään ja ajatelkaa vaikkapa pelkästään jo lääketieteen tulevaisuutta ilman telnologiaa. 

Sehän ei tietenkään Theodorea haitannut.

Eri asia tietenkin on, romahtaako teollinen yhteiskunta jossain vaiheessa itsestään jo siihen, että maapallomme voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä. Tuskin kuitenkaan minun elinaikanani. Mutta jo nyt suurimmalla osalla ihmisistä on kadonnut usko teknologian kaikkivoipaisuuteen tai edes siihen, että teknologia ratkaisisi maapallomme ongelmat.

Vapaushan meiltä ihmisiltä on kadonnut yhä enemmän, sillä elämme teknologian kanssa vapaaehtoisessa alistussuhteessa. Unabomber taas korosti vapautta, joka hänen mukaansa on mahdotonta teknologian kanssa. 

Siinä hän oli oikeilla jäljillä, että kovin moni on nykyään masentunut ja ahdistunut, sillä jatkuvassa valtakamppailussa vain harvalla on mahdollista vaikuttaa asemaansa. Näinhän minullekin on käynyt. Hänen mukaansa, kun ihminen käy eloonjäämiskamppailua alkeellisissa oloissa, niin ihminen on onnellisempi. No tiedä häntä. 

Vasemmistoa Unabomber lyö olan takaa, sillä hän piti heitä vain pelkkinä vallantavoittelijoina, jotka samaistuvat yhteiskunnan uhreihin, vaikka itse ovat yhteiskunnan paremmin voivaa porukkaa. Konservatiiveja hän moitti taas rahavallan asiamiehiksi. Niin totta molemmat.

Kommentit

Suositut tekstit