Voi Suomi-parka, osa kaikki ovat ennakkoluuloisia, jos eivät rasisteja

Nyt on jälleen aika rakastetun Voi Suomi-parka-osion. 

Onkos jo Barbie-elokuva katsottu? Ja otettu digitaalinen kuva itsestään Barbiena? Barbie-elokuvan markkinointi kiittää ilmaisesta avustanne. 

Tai jonotettu keskinkertaisen Coldplayn lippuja tuntitolkulla netissä? Ja maksettu parhaassa tapauksessa satoja euroja?

Tai raivostuttu rasisteille? 

Mielenkiintoista muuten, että jotkut kuvittelevat, etteivät kaikki ihonväristä riippumatta tuntisi jonkinlaista ennakkoluuloa jotain ihmisryhmää kohtaan. Ellei peräti suoranaista rasismiakin. 

Tummaihoinen voi olla rasisti siinä missä valkoihoinenkin. Tätä en ymmärrä, miksi jotkut luulevat vain valkoihoisten olevan rasisteja. 

Uskontoja edes keskusteluun nyt tuomatta. Joillakin kun on käsitys, että vain kristityillä on ennakkoluuloja varsinkin islamia kohtaan. Kyllä se toimii myös toisinpäin.

Ihmiset ovat aina ennakkoluuloisia ihmisryhmän etnisyydestä riippumatta esimerkiksi varallisuuden, sukupuolen, elämäntavan, seksuaalisuuden tai iän perusteella. Syitä on lukemattomia.

Uskaltaisin väittää, että lähes jokainen on ennakkoluuloinen jollekin jostain. Eivät vain persut ja kokoomus.  Jopa vasemmistoälymystö on ennakkoluuloista, vaikka he uhriutuvat uhrien puolesta, vaikka eivät itse ole uhreja. 

Ja jopa pyhimysmäiset idyllimäisessä Käpylässä asuvat Hesarin toimittajat ovat ennakkoluuloisia. Ainakin persuja kohtaan. Siinä sitä arvopohjaa yksityisviestien julkaisuun.

Ennakkoluuloja on lähes mahdoton välttää. Ennakkoluuloihin johtaa ihan elämä. Kuten myös osiltaan rasismiin. Ja sehän ei tarkoita, että ennakkoluulot ja rasismi olisivat millään tavoin hyväksyttäviä asioita.

Ihmiset muuttuvat, useimmat, ja samoin saattavat kadota ennakkoluulot tai tulla entistäkin vahvemmaksi. Ja siitä kasvaa sitten se rasismi.

Kommentit

Suositut tekstit