Salaliittoteoreetikon märkä uni

Katselin eilen Snowden-elokuvan, joka tietenkin kertoo julkkistietovuotaja Edward Snowdenista, joka paljasti Usan tiedustelupalvelujen urkkineen jopa aivan tavallisten kansalaisten puhelutietoja ja oikeastaan kaikkea mahdollista. Vain taivas oli rajana, eikä edes riittänyt.

Koko vyyhti tarkkailusta oli niin uskomaton, että edes mielisairaalan asukki ei olisi voinut sellaista tarkkailu- ja vakoilukuviota keksiä. Mutta tämä kaikki oli totta, kuin salaliittoteorootikon märkä uni.  Tällaista urkkivaa demokraattista maata suomalaiset nyt kilvan ihailevat.

Itse elokuva oli aavistuksen puuduttava paikoin, mutta Oliver Stonen viime vuosikymmenen parhaita elokuvia, kun päästiin Stonen lempiaiheeseen, Usan hallinnon kritisoimiseen. 

Käsittääkseni Snowden on edelleen maanpaossa Venäjällä ja otti Venäjän kansalaisuudenkin, joka ehkä ymmärrettävää, Usan kansalaisuushan häneltä vietiin. Ja eihän hänellä ole mitään paluuta mihinkään länsimaahan. Tietenkin maattomana hän oli säilyttänyt tietyn marttyyrin ja vallankumouksellisen viittansa.

Mahtaa muuten olla mielenkiintoinen tilanne. Oma maa haluaisi hänet lukkojen taakse ikuisiksi ajoiksi ellei hengiltä (tietenkin salaa) ja Venäjälläkään ei amerikkalaisella ole hauskaa tällä hetkellä, vaikka kuinka olisi Venäjän kansalainen. 

Enää Usan ei pitäisi urkkia tietoja, mutta uskokoon ken haluaa. Eihän näitä urkkimisia ja tietomurtoja kuuluteta turuilla ja toreilla, aina löytyy syy salata, varsinkin Usan kaltaisissa valtiossa puhumattakaan esimerkiksi Kiinasta, joka vahtaa kansalaisten jokaista askelta.

Mutta ei kai sitä tarvitse mattimeikäläisenkään avata kuin tietokone ja raskaan sarjan urkinta alkaa. Ja vieläpä ihan luvan kanssa. Vai oletko itse lukenut käyttöehdoista, mitä kaikkia tietoja olet luvannut antaa itsestäsi vaikkapa Facebookille.

Minulla ei sinänsä mitään salattavaa ole ja kaikki on jo muutenkin viety. Minun identiteetillä et saa enää edes  pankkitiliä auki. Me kaikki olemme pelkkiä hyödykkeitä, uhkia tai mahdollisuuksia valtioille ja yrityksille. Riippuen siitä, kuka meitä tarkkailee joko hyötyäkseen tai saattaakseen meidät vastuuseen. 

Hyvä sinänsä, että on Snowdenin ja Julian Assangen kaltaisia henkilöitä, jotka tuovar myös länsimaisen yhteiskunnan tekopyhyyden julki. Yksilön oikeudet on lännessäkin tehty rikottaviksi, se tehdään vain enemmän salaa ja sivistuneesti kuin vaikkapa Venäjällä tai Kiinassa.

Kommentit

Suositut tekstit