Kirja-arvostelu: Sara Al Husaini: Huono tyttö: Naisen kehno asema islamin ikeessä

 


Sara Al Husainin Huono tyttö on kirja, jonka kaikkia islamia ihannoivien länsimaalaisten, erityisesti vasemmiston, olisi syytä lukea täällä Suomessa. 

Se on karu, hyvin kirjoitettu omakohtainen kertomus siitä, millaista on olla nainen isamin alamaisuudessa. Jopa se huivi, jota suomalaiset "suvaitsevaiset" väittävät naisen omaksi valinnaksi on kaikkea muuta. 

Naisen valinta se huivi ei todellaan ole. Uskon enemmän Al Husainia kuin suomalaisia "suvaitsevaisia". Husaini kuvaa hyvin, kuinka juuri se huivi kuvastaa kaikkea naisen alistamisessa islamissa. Kun sitä vapautta valita ei todellisuudessa ole, nainen on miehen omaisuutta, jolla ei ole mitään oikeuksia. 

Sara päätti luopua islamista jo Suomessa, mutta hänet myönnyteltiin perheen toimesta Irakiin, jossa joutui raakalaismaisen miehen (oman serkkunsa) vaimoksi ja raiskatuksi alituiseen, tietenkin avioliittoon, jota ei halunnut. 

Edes hänen oma äitinsä ei häntä pelastanut vaan oli mukana koko juonessa. Kummallista kyllä Al Husaini ei silti vihaa äitiään.

Ainoana toiveenaan Saralla oli päästä takaisin Suomeen ja helvetistään vapaaksi. Toiveena tietenkin myös aviomiehellä oli päästä Suomeen. Onneksi Suomeen tulo onnistui vain Saralta. Ja onneksi alistamisen ikeestä on päässyt myös neljä hänen sisarustaan.

Itselleni pisti silmään Saran kirjassa se, että hänen veljensä suomalaiset tyttöystävät osallistuivat myös perheen tyttöjen kunnian vartimiseen. Aika surullista. Pojilta siveellistä käytöstä ei tietenkään vaadittu. Hehän saivat seurustella jopa suomalaistyttöjen kanssa vapaasti. Miehet ja pojat ovat kuninkaita, joita palvellaan. 

Vaikka Al Husainilla olis syytä, hän ei kuitenkaan vihaa synnyinmaataan. Pikemmin ´päinvastoin. Iromista kyllä, Irakissa häntä pidettiin suomalaisena ja Suomessa taas irakilaisena. Tämähän se ongelma usein on.

Kaiken yläpuolelle nousee Al Husainin rohkeus. Ei ole helppo nousta vuosisataisesta alistamisesta ja näkymättömyydestä vaatimaan oikeuksiaan. Hänhän on menettänyt valintansa johdosta läheisiään ja rakkaitaan. 

Hienoa, että Al Husainin kirja on julkaistu, eikä islamin pimeää puolta enää kaunistella kuin vasemmiston toimesta. Vielä vuosikymmen sitten tällaista ei olisi tapahtunut.

Kommentit

Suositut tekstit