Näillä lakeuksilla ei jumalauta arvostella töitä! Onneksi sentään jotkut!

Suomessa oikein kukaan ei arvosta oikeasti ketään toista ihmistä. Se näkyy työelämässä ja työn arvostuksessa. 

Työ on Suomessa pyhä lehmä. Ihmiset väittävät tekevänsä töitä kuin eläimet, vaikka eivät oikeasti tekisikään. Tämä on ollut pakko, muuten olet laiska paska, jos sanot vihaavasi töitä ja teet niitä vain elääksesi mukavammin kuin työttömänä. 

Nyt tämä ajattelutapa on tosin muutoksessa. Kiitos nuorten, jotka eivät halua raataa koko elämäänsä kiittämättömän työnantajan palveluksessa odottaen yt-neuvotteluita keski-iässä ja kituuttamista sitten työttömän eläkettä odottaen. He eivät halua tehdä enää yksinkertaisesti ns. paskahommia tästäkin nöyrästi työnantajaa kiittäen.

Ja jos kehtaa tätä nykyistä työjärjestelmäämme arvostella, raivo on valtava. Varsinkin jos sattuu olemaan nuori ja hyvin koulutettu ja hyvässä työssä ollut kuten linkin jutussa ollut ilmeisesti on. Ikään kuin yhteiskunnassa koskaan kaikki olisivat aina töitä tehneet, ihmisiä on kittuuttanut ilman töitä ennen sosiaaliturvaakin syystä tai toisesta.

Asia ei ole tietenkään yksnkertainen. Jos kukaan ei tekisi töitä ideologisista töistä poisjääminen olisi mahdotonta. Jonkunhan leikki on kustannettava. Ymmärrän raatajien suuttumuksen ja katkeruuden. Toisaalta jos kukaan ei kyseenalaistaisi koskaan mitään, niin kaikki jatkuu aina ennallaan. 

Työnantajilla on jo nyt yliote useimmilla aloilla. He tekevät mitä lystäväät. Ay-liike on pakkoavioliitossaan demareiden kanssa, jottei se menettäisi kaikkea vaikutusvaltaansa. Lakkoihin suhtaudutaan suorastaan vihamielisesti ja ay-liikkeen maksujen maksajat siirtyvät joukottain riippumattomiin työttömyyskassoihin.

Ja sitten ihmiset ovat kaiken lisäksi tyytymättömämpiä ja voivat huonommin töissä kuin koskaan töissä. Ja sellaiset, jotka töihin haluavat töihin eivät pääse esimerkiksi ikänsä tai kansallisuutensa takia. Osa taas pakotetaan yrittäjäksi elämään köyhyysrajan alapuolella ilman edes tukia. Jotain on pahasti vialla ja kaikki ei muutu vain työttömyydestä rankaisemalla. 

Mitään vanhaa maailmaa ei enää olemassa, jossa työ veisi aina eteenpäin ja jossa työstä saisi tyydytystä ja ehkä jopa kiitosta. Sen takia moni varmasti kokee, että miksi kilpailla ja vetää itseään piippuun töissä. Kaikki eivät edes hae tukia vaan esimerkiksi nuoria miehiä kituuttaa kodissaan vanhempiensa riippana ties kuinka vanhaksi.

Kommentit

Suositut tekstit