sunnuntai 30. elokuuta 2009

Dead KennedysKuva: tedkennedy.org
Kuvassa John ja Ted Kennedy


Aikanaan oli punkbändi nimeltään Dead Kennedys. Tämäkin kunnia Kennedyille todistaa, kuinka valtava vaikutus yhdellä suvulla on ollut maailmanhistoriaan. Kennedyt ovat Amerikan kuningassuku kruunattomia kuninkaita demokraattisessa maassa.

Viimeinen julkisuudessa olleista Kennedyn legendaarisesta sisarussarjasta tällä viikolla. Edward "Ted" Kennedy. Häntä ei ehkä pidetty yhtä lahjakkaana kuin veljiään Johnia ja Robertia, mutta arvostettu hän loppuvuosinaan oli. Alunperinhän veljesten isä Joe kaavaili presidenttiä vanhimmasta veljestä Joe juniorista, joka kuoli toisessa maailmansodassa.

Kennedyjen tietä valtaan ja loistoon ovat varjostaneet ainaiset skandaalit, Ted Kennedyllä riitti niitä myös. Ted sai ainakin kuolla normaalin kuoleman toisin kuin veljensä. Sinänsä hienoa, että Ted Kennedystä muistetaan hänen työnsä köyhien puolesta, eikä vain skandaaleja. Köyhien asiaa ajoi eläessään myös veli Robert.

Muitakin "kuningassukuja" löytyy demokraattisista maista. Gandhit ovat hallinneet Intiaa. Mutta kuten Kennedyt, niin Gandhitkin on surmattu. Jotain kiehtovaa näissä vahvoissa perheissä on. Miten yksi perhe voi kerta toisensa jälkeen raivata tiensä huipulle? Ja miten harvoissa käsissä diktatuurien ulkpuolellakin valta on. Mutta ehkä ihmiset äänestävät helpommin sellaista, jolla on valta geeneissä.

Vastaavanlaisia poliitikkosukuja löytyy toki Suomestakin, mutta harvan merkitys on säilynyt sukupolvelta toiselle. Paasioita taitaa olla jo kolmannessa polvessa mukana politiikassa. Vennamoitakin ehti olla kahdessa polvessa. Suomessa on pelkällä vauraudella ja suhdetoiminnalla vaikea leipoa presidenttia ja rikkaita sukuja suomalaiset karsastavat vaaliuurnilla.


Eipä tosin Kennedyistäkään ole löytynyt enää työnjatkajaa. John Junior kuoli nuorena ja taisi tehdä suuremman uran juorulehdissä kuin politiikassa. Eipä Robert Kennedynkään lukuisista lapsista ole löytynyt kovan tason poliitikkoa. Mielenkiintoista voisi olla nähdä naispuolinenkin Kennedy politiikan huipulla.

Mutta kukapa tietää. Kennedyt voivat vetää vain henkeä ja tulla uudestaan takaisin huipulle. Kukaan ei olisi uskonut aikanaan, että George Bush nuoremmasta tuli presidentti.

Loppuun sopii enemmän kuin paremmin Juicen Paperitähdet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti