Riittäisikö sinulle 5 miljoonan euron omaisuus?

Vasemmistonuoret ehdottivat 5 miljoonan euron omaisuuskattoa. Nuoret tietysti jaksavat ajatella idealistisesti. Minä en. Ihmisluonto ei ole vain sellainen, sitten kun se rikastumisen makuun pääsee, että se lopettaisi. Ja kai se ihmisen perusluonne on ahne. Kun pääset rahan ja vallan makuun, et osaa lopettaa.

Minulle riittäisi kyllä vallan hyvin 5 miljoonan euron omaisuus. Itse asiassa jo sellainenkin omaisuus, millä edes tulisi toimeen. En tarvitse ferrareita enkä mitään muutakaan ökyä. Ostaisin kai rikkaanankin roiskeläppäpitsoja.

Yhteiskunnissa syntyy aina taloudellinen ja poliittinen eliitti. Näin kävi jopa kommunistista ideologiaa tunnustavissa valtioissa, joissa nyt ainakin kaikkien olisi pitänyt olla samalla viivalla. Kiinahan on kapitalisempi maa kuin mikään muu, vaikka sen pitäisi olla kommunistinen maa. 

Kaikki rikkaat eivät hekään ole läpeensä ahneita. Moni käyttää omaisuuttaan jopa hyväntekeväisyyteen ja tukee taidetta ja tieteitä. Enää edes ei kannata olla läpeensä ahne kapitalisti. Sellainen vähentää jo niitä tuloja sitten, jos maine menee. Ainakin Suomessa. Usa ja Kiina ja  pelkkää voittoa ja ahneutta arvostavat maat ovat asia erikseen. 

Siksi monet todella rikkaat halusivat nyt salata verotietonsa, ettei Suomessa kannata ökyillä.. Suomessa yletön varallisuus ei ole koskaan ollut ihailtua. Ei se ole kateutta vaan katkeruutta mitä toimeentulon kanssa kamppailevat ihmiset tuntevat. Suomessahan itse omaisuutensa luonut miljonääri on poikkeus. Usein raha ja asema on perittyä. 

Suurin ongelma kai on se Suomessa, etteivät ne kaikkein varakkaimmat edes maksa veroja Suomeen kunnolla. On niitä kaiken maailman pöytälaatikkofirmoja Cayman-saarilla yms. 

Vasemmistonuoret ajattelisivat varallisuuskaton poistavan ilmastonmuutosta ja ympäristöongelmia. En oikein jaksa uskoa. Suurimmat ympäristöongelmat tulevat olemaan kehitysmaissa, jotka vasta pikkuhiljaa ovat pääsemässä rahan makuun.

Kommentit

Suositut tekstit