Luettua: Louise Glück: Uskollinen ja hyveellinen yö: Melankolinen matka kuolemaan


Runokirjojen arvionti tai arvottaminen on minulle hankalaa. Jos romskuissa on hajontaa, niin runokirjoissa vielä enemmän. Joku rakastaa sanaleikkejä ja joku inhoaa. Minun on vaikea haukkua mitään taideteosta, sillä taide on kuin kauneuskilpailu. Jokaisen mielestä voittaja on eri.

Mutta tässä sitä taas ollaan. Louise Glückin Uskollinen ja hyveellinen yö. Runoilija Anni Sumarin suomentama ja Enostone-kustannuksen kustantama. 

Nobel-palkittu kirjailija. Eri palkintoja on pudonnyt hänelle jo aiemminkin, kuten runouden Pulitzer. En edes tiennyt, että sellaisia jaetaan. Kirja ilmestyi Suomessa hyvällä tuurilla juuri Nobel-viikolla. Kohtuullisen tuntematon kirjailija kirjallisuuteen vihkiytymättömille, mutta harvoin Nobelia ovat voittaneet suuren yleisön suosikit. Tässä lähtökohdat.

Mikään runokirja aloittelijoille tämä teos ei ole. Puiteviitteenään se kertoo ritarista, joka matkaa kuoleman maahan, mutta niinkuin kirjan takakansikin lupaa, näkökulmat muuttuvat ja vaihtuvat. Minun makuuni liikaakin. Monessa kohtaa oli vaikea saada otetta. Tunne on sellainen, että hetkinen, kuka nyt puhuu ja mitä tapahtuu. 

Niinpä luovutin tarinan seuraamisen suhteen ja päätin nauttia kielestä. Se soljuu Sumarin suomennoksessa ihan kelpo tavalla. Voin kuvitella, että Glückin suomentaminen ei ole helppo rasti. En tosin ole lukenut hänen teoksiaan alkuperäiskielellä englannilla. joka on se ainoa kieli, jolla ylipäätään pystyn lukemaan alkuperäistekstejä. No. Suomeksi kanssa.

Surua ja ikääntymisen pelkoa kirjasta löytyy, eikä millään huonolla tavalla, jos näin voi sanoa. Lisäksi jotain vaikeaa äitisuhdetta luodataan, mutta lukemista vaikeuttaa juuri se tasojen ja paikkojen heittely. Kun olet päässyt johonkin kiinni, niin sitten siirrytän seuraavaan.

Joissakin runoissa paketti toimii erinomaisesti, kuten runossa melankolia-apulainen, josta osa näkyy tuossa lataamassani kuvassa. Louiselta on ilmeisesti tulossa lisää suomennettuja teoksia. Ehkä niiden perusteella voi sitten vetää jo enemmän johtopäätöksiä.

Kommentit

Suositut tekstit