Elokuva-arvio: Hytti nro 6: Menestyselokuva on maineensa veroinen

Maailmalla kehuttu ja palkittu elokuva  Hytti nro 6 sai vihdoin televisiossakin ensi-iltansa. Katsottavahan se oli, kun en teatteriin saanut aikaiseksi mennä. Näin jälkeenpäin taas todettuna, ikävä kyllä. En ole lukenut Rosa Liksomin alkuperäisteosta, mutta elokuva ei siihen juuri pohjaudukaan.

Ja eihän tuo elokuva sinänsä jää paljon kaikista ylisanoista jälkeen. Televisiossakin sillä on oma valloittava kuvamaailmansa. Siinä on jotain omaperäistä henkeä, joka puuttuu lähes kaikista elokuvista. Klassikoista se henki löytyy ja klassikko tämä elokuva on. 

En kertaa juonta sen kummemmin kuin, että venäläinen työmies Ljoha ja suomalainen opiskelijanainen Laura osuvat samaan junanvaunuun matkalla Murmanskiin, jonne nainen on menossa katsomaan petroglyfejä. Alku ei lupaa hyvää, kun mies mellastaa votkapäissään, eikä lähtöasetelma muutenkaan lupaa heille mitään yhteistä. 

Lopultahan se yhteinen sävel löytyy. Se on omalaatuinen kaveruuden ja rakkauden välimuoto. Elokuvassa maltettiin olla tekemättä parista rakastavaisia edes lopussa vaan jännite säilyy, eikä loppua arvanut etukäteen.

Onneksi tämä elokuva ehdittiin tehdä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Mitenköhän olisi koko elokuvan käynyt, olisiko sitä saatu kuvattua ja olisiko boikotointi iskenyt, niin kuin nyt on henki lähes kaikkea venäläistä kohtaan. 

Venäjältä ohjaaja Juho Kuosmanen oli kuitenkin löytänyt ihanan rähjäisiä ja brutaaleja kuvauskohteita, joita ilman elokuva ei olisi voinut missään tapauksessa toteutua.

Elokuvan parasta antia ovat pääosia näyttelevä Seidi Haarla ja Juri Borisov. Molemmat on ehostettu arkisen ja jos voi nyt sanoa kuluneen näköiseksi. Lisää jotenkin autenttisuutta ja todenmukaisuuden vaikutelmaa. Haarlallakin venäjä sujuu jotenkin kivan suomalaisella korostuksella.

Elokuvasta tulee mieleen todellakin ne ajat 90-luvun lopulla, mihin aikoihin elokuva käsittääkseni perustuu. Silloin kun ei ollut kännyköitä ja oli pakko tutustua ihmisiin. Syntyi jopa romanssejakin muualla kuin Tinderin suhdekaupassa. 

Kohtaamisesta tämäkin elokuva kertoo, siitä kuinka yllättäen voi kohdata jotain, josta tulee sillä hetkellä merkityksellistä hetkeksi.

Kommentit

Suositut tekstit