Kirja-arvostelu: Panu Rajala: Hannele, näyttelijä: Elämäkerta jää oudon vaisuksi

 

Hannele Lauri kuuluu niihin näyttelijöihin, jotka täyttivät tv-ruudun minun lapsuudessani ja nuoruudessani 80- ja 90-luvuilla. Hän oli miltei kaikissa Spede Pasasen ohjelmissa plus sitten lehdet yms. siihen päälle.

Siihen nähden Panu Rajalan Lauri-elämäkerta on yllättävän vaisu, kuinka paljon Hannelesta on jo alun perin kirjoitettu. 

Elämäkerta on ikäänkuin Rajalan omaa pohdintaa, vaikka hän asianomaisia toki onkin haastatellut. Esimerkiksi kirjan alku kertoo enemmän miltei Hannelen ensimmäisen miehen Hannu Laurin urasta kuin itse Hannelen.

Rajala kun on tehnyt lukuisia elämänkertoja aiemminkin, joissa on paneuduttu kohteisiin hyvinkin tarkasti. Tämä tuntuu jonkinlaiselta tilaustyöltä.

Kyllä Hannelesta uusiakin asioita selviää. En esimerkiksi tiennyt, että Hannele Lauri on tehnyt pitkän uran teattereissakin. Niin vahvasti hän on leimautunut tv-töihinsä. Senkin ihmeen hän on tehnyt, että 70-vuotiaana näytteli ensimmäisen pääosansa elokuvassa.

Hannele Laurin mieskuvioista on aikoinaan kirjoitettu lehdet täyteen, mutta miehiä ei ole juurikaan kirjaan haastateltu. Ei edes niitä miehiä, joiden kanssa Lauri on puheväleissä. Ystävienkin merkitys jää etäiseksi. 

Koko kirja jää myös etäiseksi, vaikka siitä iltapäivälehtiin muutama otsikko saatiinkin revittyä.

Kommentit

Suositut tekstit