Kirja-arvio: Miklos Nyiszli - Mengelen patologina Auschwitzissa



Miklos Nyiszli oli Unkarin juutalainen patologi ja onnistui tekemään ihmeen. Hän selviytyi hengissä Auschwitzin tuhoamisleiristä. Ei toki täysin vahingossa, patologina hän joutui itsensä Joseph Mengelen, leirin pahamaineisen ylilääkärin palvelukseen. Mengelen elämästä olen jo muuten aiemmin kirjoittanut.

Mengele kun halusi tiettyjä ruumiita avattaviksi, kuten esimerkiksi kaksosia, joihin Mengelellä oli pakkomielle. Samoin muita erikoisuuksia. Silloin ei haitannut, että hänellä työskenteli juutalainen, joka oli alunperin pitänyt tuhota. Tämähän on suurta ironiaa, kun samaan aikaan tapettiin tuhansia ja tuhansia ihmisiä vieressä päivittäin.

Mikään kirjallinen lahjakkuus Miklos ei kyllä ole, mutta kun aihe on niin kertakaikkisen makaaberi ja julma, niin hänen lääkärimäisen toteava tyyli riittää. Vain paikoin Miklos joutuu ilmiselvästi tunnekuohun valtaan. 

Nyiszlin henkiinjäämiseen vaikutti patologisen osaamisen lisäksi hänen erinomainen tilannetajunsa. Mengelen tunteminenkaan ei varmasti haitannut asiaa, vaikka ei hän mikään Mengelen ystävä ollut. Mengele yksinkertaisesti vain tarvitsi häntä. Hän onnistui jopa pelastamaan perheensäkin joukkotuhon keskeltä. 

Nyiszlin muistelmat ovat käsittääkseni ensimmäiset Auschwitzista tehdyt. Sittemmin tuhoamisleiristä on ilmestynyt lukuisia ja taas lukuisia kirjoja. Kolmas valtakunta myy, jos näin nyt uskaltaa sanoa.

Vaikka Miklos selvisi hengistä tuhoamisleiriltä, kokemukset vaikuttivat hänen terveyteensä. Hän kuoli varsin nuorena sydänkohtaukseen. Mengele eli itseasiassa häntä kauemmin vapaudessa Etelä-Amerikassa. Patologina Miklos ei enää sodan jälkeen omien sanojensa mukaan toiminut. Kuolemaa oli tullut nähtyä riittävästi.

Kommentit

Suositut tekstit