Jo antiikin haudat kertoivat totuuden elämästä

Olen lueskellut tässä hiljattain erinomaista kirjaa antiikin hautakivien muistosanoista. Kirjan nimi siis Hautojen lauluja.

Antiikin aikana on oltu varsin suorasukaisia verrattuna nykyaikaan. Varsinkin antiikin Roomassa, jossa koko elämän tyly totuus kirjoitettiin hautakiveen. Varoitettiinpa jopa mahdollisia haudan töhrijöitäkin turmiolla. 

Ihmiselämän tekniset realiteetit sekä elinaika muuttuvat vauhdilla. Antiikin aikana elettiin lyhyesti, mutta myös nautiskellen laulusta ja viinasta, kuten hautakivessäkin kehotettiin tekemään. 

Nykypäivän hautakivet harvemmin paljastavat vainajasta yhtään mitään. Hieman tylsää. Kaikki jää hautausmaalla vierailijan mielikuvituksen varaan.

Antiikin aikana saatettiin mainita vainajan luonteesta, hyvyydestä ja jopa vittumaisuudesta. Toki monissa teksteissä kirjoitettiin suuresta rakkaudesta, uskollisuudesta ja vanhempien tuskasta pienen lapsen kuoltua. 

Mutta perusasiat eivät häviä mihinkään ihmiselämässä. Suru, kaipaus, ihmiselämän lyhyyden ymmärtäminen. Nämä asiat ymmärsivät jo antiikin  ajan ihmiset. Emmekä mekään pääse näitä asioita unohtamaan.

Kommentit

  1. Kiitos hienoista ajatuksistasi. Kun tuntee historiaa, osaa katsoa myös nykypäivää hieman eri tavoin. Hautauskulttuuri ja hautakivet ovat todella kiinnostavia. Olisipa mukava tietää, ovatko hautakivien kirjoitukset muuttuneet esimerkiksi Suomessa viime vuosikymmeninä, ja jos, niin miten. https://messukylankivi.fi/hautakivi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa aika harvoin näkee enää hautakivissä enää mitään muuta kuin kuolin- ja syntymäaika. Ennen saatettiin mainita esimerkiksi vielä vainajan ammatti.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit