Kirja-arvostelu: Pako päihdehelvetistä - huostaanotetun lapsen raju selviytymistarina

 

Aina aika ajoin julkisuuteen nousee huostaanottokohuja. Milloin itse huostaanotoista, milloin huostaanoton pyörivästä miljoonabisneksestä.

Toimittaja Anne Pennasen kirjoittama huostaanotetun Jennan tarina taitaa olla aika tavanomainen. En tarkoita nyt kirjaa vaan itse tarinaa. Huono-osaisuus on jatkunut jo useammassa sukupolvessa ja pahoin pelkään, että myös Jennan lasten osalta. Tosin huostaanottoja tehdään nykyään jo tavallisista perheistä, mikä kielii kai täysin kadoksissa olevasta vanhemmuudesta.

Jennan elämä on vavahduttava, jos sitä katsoo tavallisen, kohtuullista elämä elävän  näkökulmasta. Jenna ryyppää äitinsä kanssa, harrastaa seksiä aikuisten miesten kanssa yms. Tämä kaikki on mahdollista päihdemaailmassa, joka on naiselle vielä kovempi maailma kuin miehelle. 

Jennan tarinan lisäksi kirjassa on myös sosiaalityöntekijöiden ja muiden ammattilaisten näkökulmaa. Sehän on luonnollisesti täysin erilainen kuin huostaanotetun ja hänen perheensä. Ei varmastikaan helppoa, sillä harva haluaa antaa lapsensa vapaaehtoisesti huostaanotettavaksi. 

Tilanne on kuitenkin parempi kuin huutolaisaikana, jolloin lapset myytiin halvimmalla ylläpitävälle perheelle. Nyt kai firmalle, joka hoitaa lapsia halvimmalla.

Itseni on vaikea kuvitella, että lapsia otettaisiin huostaan pelkään ilkeyden perusteella, kuten nyt jo raitistunut ja hyvinvoiva Jenna antaa ymmärtää. Jo pelkästään sen takia, että huostaanotto on yhteiskunnalle tavattoman kallista, kun välistä vetävät voittoa tavoittelevat yritykset, joiden luokse lapset pääosin kai sijoitetaan.

Kommentit

Suositut tekstit