Kirja-arvostelu: Maria Petterson . Suomen historian jännät naiset: Plagiointikohusta huolimatta täyttä asiaa

 

Maria Pettersonin tietokirja Suomen historian jännät naiset nousi viime syksynä kohun keskelle plagiointisyytösten takia.

Mutta jos jätetään tämä kohu käsittelemättä, niin kirja on hyvä ja mielenkiintoisesti kirjoitettu. Pakko myöntää, että Pettersonin esittelemistä Suomen historian naisista moni on jäänyt minulle tuntemattomaksi. Sen verran vahvasti historia on ollut miesten. Se on myönnettävä. 

Kirjasta löytyy tietenkin tuttujakin nimiä, kuten esimerkiksi kiehtova Aino Kassinen ja jokunen muu. Kirjasta on myös jätetty onneksi joitakin itsestäänselviä nimiä pois, joten kirja tarjoaa oikeasti yllätyksellistä tietoa minullekin, vaikka uskaltaisin väittää jotain historiasta tietäväni. 

Oli Petterson plagioinut tutkijoiden tekstiä tai ei, niin valtavan työn hän on tehnyt tämän tiiliskivimäisen kirjan kokoamisessa. Jo tiedonhankinta on ollut todennäköisesti haastavaa varsinkin mitä kauemmaksi historiaan mennään. 

Virkistävää kirjan hahmoissa on se, etteivät he ole antaneet sukupuolensa tai asemansa häiritä vaan ovat toimineet niinkuin ovat halunneet, aikoina jolloin naisille asetettiin kovastikin rajoitteita. 

He eivät ole alistuneet hiljaisiksi pikkuvaimoiksi, toisaalta kaikki eivät ole mitään sankareitakaan. Murhaajattaria yms. löytyy kirjasta.

Kommentit

Suositut tekstit