Kirja-arvostelu: Valerie Solanas - Scum-manifesti: Kirjailija halusi hävittää miehet maan päältä

Sain käsiini feministianarkisti Valerie Solanasin feminististen Scum-manifestin. Älkää kysykö miksi. Manifesti pursuaa ehtaa miesvihaa. Solanas kun ehdottaa, että miessukukunta olisi hävitettävä täysin maan päältä.

Ensiksi on todettava, että manifestia on luettava valikoiden. Jo siksi, että Solanas kärsi vakavista mielenterveysongelmista. Hän muun muassa ampui poptaiteilija Andy Warholia ja häntä oli käytetty lapsena hyväksi. Solanas oli myös jossain vaiheessa elättänyt itseään ilotyttönä. Jollain tasolla valtavan vihan miehiä kohtaan voi hänen tapauksessaan ymmärtää.

Solanasin mielestä mies on apinan tasolla oleva viettiensä orja, joka oikeasti haluaisi olla nainen tai on ainakin naisesta riippuvainen. Solanasin ajattelu on monella tapaa ristiriitaista, mutta siinä hän on oikeassa, että mies on aina riippuvainen naisista. Ensiksi äidistään, sen jälkeen mies etsii epätoivoisesti naista pönkittämään egoaan.

Miehet myös tavoittelevat Solanasin mukaan aina valtaa, vaikka olisivatkin nykykielellä sanottuna alistettuja betamiehiä. Hänen mielestään jokainen mies haluaa todellisuudessa johtaa ja saada mahdollisimman paljon naisia. Ei ehkä kaukaa todellisuudesta haettu mielipide.

Itse manifesti ei ole kovinkaan pitkä noin 50 sivua. Kirjaa pohjustaa Akuliina Saarikosken pitkä esipuhe. Mielestäni sen olisi voinut jättää pois. Manifesti toimi ilman sitäkin. 

Manifestissa on paljon toistoa ja osin utopistisiakin väitteitä siitä, että teknologia voisi tuottaa lapsia ja että mitään biologista lisääntymistä ei tarvittaisi. Solanas näytti uskovan aseksuaalisuuteen eli seksuaalisuuden hävittämiseen maapallolta muutenkin. 

Solanas lähestyy joiltain osin myös kommunismia, vaikka pitikin ideologioita ja uskontoja miesten juonitteluna naisten alistamiseksi. Hän esimerkiksi halusi hävittää valuuttatalouden maailmasta, jonka hän näkee pahan alkuna.

Naisiakin Solanas sättii. Varsinkin niin sanottuja Isin tyttöjä, jotka alistuvat miehiseen valtaan synnytyskoneiksi ja kodin hengittäriksi. Hänen mielestään nämä naiset olivat pelastattavissa. Miesten taas oli joko ruvettava homoiksi tai tapettava itsensä.

Solanas kirjoitti manifestinsa 1960-luvun lopulla, joten sitä on luettava se aika silmällä pitäen. Länsimaissa naiset eivät ole enää niin alistetussa asemassa kuin tuolloin. Monissa asioissa naiset ovat jopa jo miesten niskan päällä. Solanas ei itse siitä nauti, sillä kuoli köyhänä ja yksinäisenä jo 1980-luvulla.

Scum-manifesti on mielestäni ihan luettava miehenkin näkökulmasta, vaikkakin tarjoaa lähinnä väkivaltaisia ratkaisuja sukupuolten väliseen ikuiseen ristiriitaan. Jos armotonta miesvihaa suodattaa pois, tarjoaa se mielenkiintoista näkökulmaa pyristelyyn pois keskiluokkaisesta helvetistä ja ennaltannetuista elämistä.

Kommentit