Kirja-arvostelu: Vampira - Maila Nurmen tie Hollywoodiin: Suomalaisneidon tarina ryysyistä hetken kuuluisuuteen ja takaisin ryysyihin

 

Hollywood-tarinat kiinnostavat aina. Niihin liittyy lähes aina suurta dramatiikkaa. Niin myös suomalaissyntyisen Maila Nurmen tiestä Vampira-hahmoksi. 

Elämäkerran on kirjoittanut hänen veljentyttärensä ja hyvän kirjan on kirjoittanutkin.  Kirjassa on käytetty hyväksi Vampiran omia muistiinpanoja ja päiväkirjaa, joten kirja on tietenkin hänen näkemyksensä tapahtumien kulusta.

Kaunis ja järkyttävän laihaan kuntoon itsensä laihduttanut Vampira sai viidentoista minuutin julkisuutensa televisio-ohjelmassa, mutta ei koskaan onnistunut hänkään lyömään täysin läpi itseään näyttelijänä Hollywoodissa, kuten ei kukaan muukaan suomalainen ole vielä onnistunut.

Suomalaista itsepäisyyttä Vampiralla riitti kyllä, vaikka elikin elämänsä viimeiset vuosikymmenet hirvittävässä köyhyydessä. Aivan elämänsä lopulla hänet löydettiin uudelleen. Eikä ihme, Vampiran hahmo on innoittanut varsinkin goottityylistä innostuneita.

Sääli ettei Vampira onnistunut lyömään itseään täysin läpi. Se ei kuitenkaan estänyt häntä seurustelemasta sekä Marlon Brandon että Orson Wellesin kanssa. Jopa Elviksen kanssa hän ehti heilastella jo varttuneemmalla iällä. Wellesille hän ilmeisesti synnytti lapsenkin. Myös James Deanin ja Anthony Perkinsin seurassa hän viihtyi. Tosin platonisesti. 

Kukaan näistä miehistä ei tosin juurikaan huolehtinut Vampirasta Brandoa lukuunottamatta. Kirjan vangitsevinta antia toki Vampiran huomiot näistä supertähdistä ovat. Esimerkiksi Elviksen hän kertoi olevan huono sängyssä ja Anthony Perkinsin yrittäneen kiistää homouttaan.

Vampiran päättäväisyyttä voi kyllä ihailla. Itse luomastaan Vampira-hahmosta hän piti niin itsepintaisesti kiinni, että menetti jo sen takia työtilaisuuksia. Surullista kyllä, hahmo ryövättiin hänen kuolemansa jälkeen aitoon Hollywood-tyyliin ja jo aiemmin esiintyi runsaasti plagiaattihahmoja eri sarjoissa.

Loppujen lopuksi Vampiran tarina on kuitenkin surullinen. Miehet käyttivät hyväksi seksitarpeitaan varten ja Hollywood sylki hänet koneistostaan heti ulos, kun ei totellut tuottajien tahtoa. Kohtalo ei varmaankaan ole Hollywoodissa valitettavasti edes poikkeuksellinen. 

Sukulaisiinkin suhteet olivat kehnot, varsinkin isään, joka ei hyväksynyt tyttärensä huikentelevaista elämäntapaa viime vuosisadan konservatiivisessa maailmassa. Eikä alkoholistiäidistäkään ollut apua kuin vasta äidin raitistuttua. Onneksi Vampiralla oli kuitenkin ystäviä, jotka estivät häntä kuolemasta suorastaan nälkään. 

Ja onhan aina niitä ihmisiä kunnioitettava, jotka tavoittelevat unelmiaan, vaikka se johtaisikin perikatoon. Suurin osa ihmisistä kun tyytyy siihen elämään, joka on heille annettu.

Kommentit

Suositut tekstit